Saturday Apr 27, 2024

Вплив санкцій на російську економіку

По даним дослідження Єльського університету, санкції, які були запроваджені демократичним світом проти Росії мають катастрофічний вплив на її економіку. Головний висновок – Росія вже майже немає грошей, а також втрачає позиції на ринку енергоресурсів, імпортозаміщення не працює, а бізнес та заможні росіяни покидають країну.

Отже, почнемо з останнього – понад 1000 іноземних компаній після 24 лютого, тобто початку повномасштабної війни РФ проти України вийшли, або оголосили про вихід з Росії. Інвестиції цих компаній складали понад $600 млрд, а також вони надавали роботу та створювали робочі місця для понад 5 млн росіян. Якщо підрахувати наслідки від виходу компаній з ринку, то під удар підпадає 40% російської економіки.

Ускладнює ситуацію те, що практично 60% надходжень російського бюджету залежать від продажу енергоресурсів. Поставки російського газу до Європи впали до рекордно малих значень від початку вторгнення в Україну – але РФ рятує те, що ціни на газ та нафту зараз «б’ють рекорди». Але аналітики прогнозують, що найближчим часом ринок енергоресурсів стабілізується, що призведе до катастрофічного падіння російських доходів від  експорту вуглеводнів.

Окрім цього, Росія швидко втрачає власні валютні резерви – з наявних $600 млрд золотовалютних резервів країни, майже $300 млрд заблоковано за кордоном. За підрахунками незалежних економістів, російські резерви зменшились на $75 млрд.

Імпортозаміщення не працює, говорять аналітики, вказуючи, що Росії так і не вдалося вирішити проблему імпортозаміщення, і зараз її економіка та промисловість швидко втрачає доступ до запчастин та високотехнологічних товарів, що обмежує можливість ремонтувати, підтримувати і виробляти озброєння та ремонтувати військову техніку, а також в РФ суттєво скорочено  випуск автомобілів. Також, від початку бойових дій на території України, роздрібна торгівля і споживання в Росії впали більше ніж на 20%.

Back to Top