Monday May 06, 2024

Увесь світ засуджує неспровоковану російську агресію

Позачергове засідання Парламентської асамблеї Ради Європи, яке стартує у Страсбурзі, присвячене терміновим дебатам щодо обговорення наслідків російського вторгнення в  Україну. Сьогодні, 14 березня Комітет міністрів – головний виконавчий орган Ради Європи звернеться до Асамблеї щодо обговорення резолюції стосовно агресії РФ. (У дужках нагадаємо, що ще 25 лютого Комітет міністрів прийняв рішення про призупинення представницьких прав країни-агресора та продовжує вживати заходів проти РФ. Отже, зараз Рада Європи призупила членство РФ у двох органах – у Комітеті міністрів Ради Європи та у Парламентській асамблеї Ради Європи через російську війну проти України).

Також Голова Комітету міністрів Ради Європи Луїджі Ді Майо, Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс і Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич наголошують, що весь світ найрішучіше засуджує неспровоковану російську агресію та заявляє про непохитну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

А Роберт Мардіні, генеральний директор Міжнародного комітету Червоного Хреста закликав до безумовного припинення вогню та організації гуманітарних коридорів для виходу мирного населення.  За його словами, евакуація повинна бути безпечною, адже  людям конче потрібно покинути  небезпечні місця, де зараз точаться бойові дії, особливо у Маріуполі, а також інших українських містах. Роберт Мардіні зазначив, що Червоний Хрест продовжує спілкуватися з російськими та українськими лідерами для того, щоб цивільні могли безпечно покидати зони бойових дій, оскільки у мирного населення закінчується питна вода, їжа, медичні препарати та паливо для опалення домівок.

Окрім цього Україна отримує додатково $40 млн від Організації Об’єднаних Націй на гуманітарну допомогу. Також ООН створює спеціальну групу реагування для подолання наслідків війни для світової економіки, адже внаслідок вторгнення РФ в Україну в світі може скластися негативна ситуація щодо забезпечення багатьох країн продовольством – у зв’язку з припиненням експорту української пшениці, експерти прогнозують надзвичайні ситуації на світовому продовольчому ринку. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш зазначив, що зараз необхідно зробити все можливе, щоб запобігти «урагану голоду і краху глобальної продовольчої системи».

Back to Top