Monday May 06, 2024

Президент Польщі Анджей Дуда: Україна заслуговує на членство в НАТО та ЄС

Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що дії РФ в Україні мають ознаки геноциду, за який обов’язково настане відповідальність у міжнародному суді. І світова спільнота повинна зробити для цього все можливе. Також польський президент Дуда підкреслив, що своїм героїзмом Україна доводить, що заслуговує на членство в НАТО та ЄС.

На тлі вторгнення російської армії в Україну, Польща планує збільшити чисельність власних збройних сил  майже в три рази та їх фінансування з 2% до 3% від ВВП. Також буде збільшено на 50 тисяч осіб і чисельність військ територіальної оборони.

А прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте зазначила, що влада та литовський народ продемонстрували виняткову цілеспрямованість щодо надання допомоги Україні, яка зараз захищається від вторгнення РФ, та українцям, які тікають від цієї війни. За словами Шимоніте, Євросоюз зараз концентрується не лише на продовженні санкцій проти РФ, а й координації зусиль щодо надання гуманітарної допомоги та підтримки біженців з України. Це насамперед забезпечення житлом, вирішення питань працевлаштування, освіти, охорони здоров’я, соціальних та інших потреб українців, які вимушені втікати від війни. За останніми даними, в Литві вже зареєстровано понад 10 тисяч біженців з України.

Back to Top