Monday May 06, 2024

Союзники по НАТО обговорять конкретну допомогу Україні

У Брюсселі відбудеться термінова зустріч міністрів закордонних справ НАТО, якій союзники обговорять ситуацію зі вторгненням РФ в Україну та вироблять подальші кроки щодо реагування на російську експансію. В фокусі уваги беззаперечно буде обстріл окупантами Запорізької АЕС та як міжнародне співтовариство може зупинити Росію. Позиція України полягає в тому, що окрім закриття неба над Україною, треба вирішити питання щодо надання систем протиповітряної оборони. Про це вже неодноразово говорив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба – і ця позиція України буде в черговий раз озвучена главам МЗС НАТО.

Пожежа на Запорізькій атомній електростанції через обстріли російської армії може спровокувати техногенну катастрофу, яка за своїми наслідками буде набагато разів більше, ніж аварія на Чорнобильській АЕС. І хоча станом на 6.20 4 березня пожежу ліквідовано, ймовірність подальших обстрілів ЗАЕС та прилеглих територій є високою у зв’язку з бойовими діями, які веде РФ в цьому районі. Як підкреслив міністр закордонних справ  Латвії Едгар Ринкевичс,  обстріл окупантами Запорізької АЕС є божевіллям і російські напади в цьому районі необхідно негайно припинити.

Велика Британія вимагає провести екстрене засідання Ради Безпеки ООН через ситуацію на Запорізькій АЕС. За словами прем’єр-міністра Бориса Джонсона, дії президента РФ Путіна є безрозсудними, і вони становлять пряму загрозу для всієї Європи. Тому зараз головний пріоритет – змусити російську сторону негайно припинити бойові дії у зоні ЗАЕС.

Back to Top