Monday May 06, 2024

НАТО посилює захист союзників на східному фланзі Альянсу

На тлі вторгнення російських військ в Україну НАТО розробляє плани щодо нових способів стримування Москви – вони передбачають збільшення чисельності військ союзників, а також систем протиракетної оборони у Східній Європі. В Брюсселі повідомляють, що вживають конкретних заходів для зміцнення безпеки союзників на довгострокову перспективу. В рамках цієї ініціативи щодо на посилення захисту країн-членів НАТО на східному фланзі Альянсу розгортаються додаткові військові сили. Наприклад, парламент Словаччини вже схвалив додаткове розміщення понад 2 тисяч військовослужбовців  на території країни – основу багатонаціональної бойової групи складають військові з Німеччини,  Чехії  та  США. Група також посилюється системою протиповітряної оборони Patriot для підвищення обороноздатності збройних сил Словаччини. Також в контексті війни, яку РФ розв’язала в Україні та прагнення російської влади порушити порядок безпеки в Європі, Вашингтон може  переглянути погляди на захист європейського континенту, і це може означати нарощування військової потужності США в Європі, якого не було з часів холодної війни. В НАТО вважають, що союзникам необхідно змінити свою військову позицію у зв’язку з новою реальністю та викликам загальноєвропейської безпеки. Адже за словами колишнього заступника генерального секретаря НАТО та колишнього посла США в Росії, зараз Альянс перебуває в новій ері стійкої конфронтації з РФ.

А за підсумками позачергової зустрічі міністрів оборони НАТО У Брюсселі Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг зазначив, що союзники продовжать надавати Україні всебічну політичну та військову підтримку, але мають єдиний погляд на те, що НАТО не буде розгортати «свої сили на землі чи повітряному просторі України, тому що ми маємо відповідальність гарантувати, що цей конфлікт, ця війна не стане ескалацією за межами України».

Також Столтенберг в черговий раз підкреслив, що НАТО допомагає  Україні відстоювати її фундаментальне право на самооборону, свободу та демократію шляхом надання значної кількості важливої військової техніки, а країни, які входять до Альянсу, та його партнері приймають українських біженців.

Back to Top