Friday Mar 29, 2024

УКРАЇНА-НАТО: співпраця у розвитку сучасних технологій

УКРАЇНА-НАТО: співпраця у розвитку сучасних технологій

Сьогодні, 17 січня, Україна та Агентство зв’язку та інформації НАТО (NCI Agency) підписали оновлений Меморандум про продовження спільної роботи над технологічними проектами.

Як відомо, Агентство активно підтримує Україну у технологічних питаннях, насамперед через Трастовий фонд НАТО-Україна з питань командування, контролю, зв’язку та комп’ютерів. Цей фонд був започаткований після Уельського саміту НАТО, а перший Меморандум з NCIА був підписаний ще у квітні 2015 року.   

Прикладом успішної співпраці є Регіональна програма безпеки повітряного простору Україна-НАТО (RASP) для забезпечення раннього сповіщення та координації щодо загроз повітряному простору. Система включає в себе інтегровану систему IP-телефонії та допомагає операторам взаємодіяти один з одним через виділену мережу окремо від Інтернету.

Як зазначив генеральний менеджер Агентства НАТО Людвіг Декамп, в рамках оновленої угоди Альянс поглиблюватиме співпрацю з Україною з метою підтримки модернізації інформаційних технологій та комунікаційних послуг. Також українські ІТ- фахівці отримують можливість навчатися за програмами підготовки НАТО.

«За підтримки НАТО ми плануємо й надалі впроваджувати сучасні інформаційні технології та сервіси в систему управління Збройними Силами України», – зазначила Голова Місії України при НАТО Наталія Галібаренко.

Довідка Ukraine to NATO:

Агентство зв’язку та інформації НАТО забезпечує інформаційну, технологічну та комунікаційну складову діяльності Північноатлантичного альянсу. Також Агентство займається боротьбою з новими викликами — протиракетною обороною та боротьбою з кібератаками.

Агентство також займається розробкою систем, впровадженням та управлінням конфігурацією для повітряного командування НАТО і системи контролю управління по програмі ACCS, а окрім того — забезпечує обмін та спільне використання інформації союзниками по Альянсу в рамках програми «Федеративна мережа місій» (NATO Federated Mission Networking).

 

Back to Top