Friday Apr 26, 2024

НАТО посилить кіберзахист України

НАТО посилить кіберзахист України

Сьогодні вночі на Україну була здійснена кібератака – були зламані сайти багатьох міністерств, у тому числі МЗС, Міненерго, Державної служби надзвичайних ситуацій, інших органів влади, включаючи Кабінет міністрів.

Експерти стверджують, що хакерська атака на українські урядові сайти здійснювалась з Росії. Розслідуванням хакерської атаки займаються фахівці Служби безпеки України, Держспецзв’язку та департаменту кіберполіції Нацполіції.

Україна постійно піддається кібератакам з боку РФ. Тільки у 2020 році в Україні було зафіксовано близько одного мільйона випадків кіберзагроз. І найбільше таких випадків, які спрямовані на системи та об’єкти критичної інфраструктури, урядові та інші установи фіксували саме з боку Російської Федерації. На долю РФ та хакерів, яких фінансує російська влада приходиться до 90% всіх кібератак. А взагалі, майже 20% усіх кібератак у світі спрямовані проти України.

До речі, НАТО ще у 2018 році віднесло кіберпростір до сфери військових операцій. І зараз у багатьох країнах світу є відповідні військові структури, які пов’язані з обороною і наступальними операціями у кіберпросторі. Цього разу в Брюсселі оперативно відреагували на кібератаку на Україну – за словами Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, найближчими днями Альянс підпише Угоду про посилення кіберспівробітництва з Україною.

«Я рішуче засуджую кібератаки на уряд України. НАТО вже багато років тісно співпрацює з Україною, допомагаючи посилити її кіберзахист. Кіберексперти НАТО в Брюсселі обмінюються інформацією зі своїми українськими колегами про поточну шкідливу кібердіяльність. Рішуча політична і практична підтримка НАТО України буде продовжена», – зазначив Столтенберг.

Back to Top