Friday Mar 29, 2024

Компромісів щодо розширення НАТО не буде

Компромісів щодо розширення НАТО не буде

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг коментуючи підсумки переговорів з Російською Федерацією сказав, що вони не принесли прогресу і ситуація залишається критичною. В інтерв’ю газеті La Repubblica Столтенберг підкреслив,  якщо Кремль застосує силу проти Києва, то це матиме серйозні економічні, політичні та фінансові наслідки для Росії, а союзники повністю підтримують Україну і захищають демократію в Європі.

Як зауважив Столтенберг, НАТО ще в 2008 році вирішило, що Україна стане членом Альянсу, але конкретні терміни встановлені не були.

“Україна звернулася з проханням про приєднання, і ми вирішили працювати над цим, підтримуючи реформи і допомагаючи в модернізації збройних сил за натовськими стандартами», – сказав Столтенберг.

І на його думку, обороноздатність України з 2014 року істотно зросла, а НАТО ніколи не піде ні на які компроміси щодо подальшого розширення Альянсу, тому питання про входження конкретної країни в НАТО будуть вирішувати 30 держав-учасниць Організації Північноатлантичного договору і безпосередньо кандидат на членство.

Думку Генсека щодо суттєвого прогресу в оборонних реформах, які втілюються в Україні, поділяє і Голова Військового комітету НАТО адмірал Роберт Бауер. Під час першого у цьому році засіданні Комітету Бауер підкреслив, що Україна досягла значного прогресу в проведенні реформ у сфері оборони та реформуванні збройних сил. Участь у цьому засіданні взяв і  Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-лейтенант Валерій Залужний.  Зокрема сторони обговорили питання практичної реалізації Україною статусу партнера НАТО з розширеними можливостями та продовження взаємовигідного військового співробітництва.

Back to Top