Wednesday Apr 24, 2024

Політика відчинених дверей НАТО залишається незмінною

В Альянсі зазначили, що засідання Ради Росія-НАТО відбулося у визначальний момент для європейської безпеки, але ця дискусія була нелегкою. Союзники по Альянсу та російська делегація, окрім глобальних тем світової безпеки, торкнулися  ситуації в Україні та навколо її кордонів – як зазначив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, члени Альянсу серйозно стурбовані нарощуванням російської військової присутності та закликають Росію не лише до деескалації та поваги до суверенітету та територіальної цілісності України, а й утримуватися від агресії та виконувати міжнародні зобов’язання. 

Стосовно вимог Кремля щодо не розширення НАТО, союзники підтвердили існуючу політику відкритих дверей Північноатлантичного альянсу та право кожної нації вибирати власні механізми забезпечення безпеки. Тож члени Альянсу повністю погоджуються, що тільки Україна та держави-члени Північноатлантичного альянсу можуть вирішувати, коли Україна готова стати членом НАТО, і Росія не має жодного права вето на це. Як підкреслив Генсек Столтенберг, «кожна нація має право обирати свій власний шлях». І це закріплено в багатьох документах, які зараз є основою європейської безпеки.

Також за результатами зустрічі, Росія і НАТО виразили готовність до діалогу та внесення конкретних пропозицій і пошуку конструктивних рішень.

 

 

Back to Top