Friday Mar 29, 2024

ПОЗИЦІЯ НАТО: подальша агресія проти України матиме значні наслідки та високу ціну для Росії

Сьогодні, 7 січня, на позачерговому засіданні міністрів закордонних справ країн-членів НАТО союзники детально обговорили ситуацію стосовно російського військового нарощування навколо кордонів України, а також інші  питання у контексті європейської безпеки. За словами Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, на сьогодні ризик конфлікту дуже реальний, а агресивні дії Росії підривають безпековий порядок в Європі.

Але Генсек також зазначив, що НАТО буде докладати зусиль, щоб знайти політичний вихід з цієї ситуації. Однак, будь-який діалог з Росією буде ґрунтуватися на основних принципах європейської безпеки і він обов’язково буде відбуватися лише за участю України.

Також було зазначено, що союзники наголосили, що будь-яка подальша агресія проти України матиме значні наслідки та високу ціну для Росії.

«Союзники продовжують підтримувати Україну. Ми повністю підтримуємо її суверенітет і територіальну цілісність», – підкреслив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Також союзники підтвердили тверду та чітку позицію щодо майбутнього розширення Альянсу, а також права України вступити до НАТО.

Треба нагадати, що 12 січня відбудеться засідання Ради Росія-НАТО, під час якого сторони будуть обговорювати так звані «гарантії безпеки», які висунув Кремль перед Заходом, а також російські вимоги щодо подальшого не розширення НАТО.

Але, як наголосив очільник Альянсу Столтенберг, «будь-який діалог з Росією повинен відбуватися на основі взаємності, вирішувати занепокоєння НАТО щодо дій Росії та проводитися за участі європейських партнерів НАТО».

Перед цим 10 січня у Брюсселі відбудеться засідання Комісії Україна-НАТО – як зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, це є свідченням масштабних дипломатичних зусиль зі стримування російської агресії.

Також 10 січня у Женеві мають відбутися переговори між Росією та США, головною темою яких стане безпекова ситуація довкола України та діяльність НАТО в Європі, особливо питання щодо не розширення НАТО на схід у майбутньому, що напряму торкається інтересів України, адже Кремль вимагає від Північноатлантичного альянсу не приймати Україну до своїх. Американську сторону буде представляти заступник держсекретаря США Венді Шерман, російську – заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков.

Ukraine to NATO нагадує, що ще вчора, 6 січня, відбулась розмова пані Шерман із заступником генерального секретаря НАТО Мірчой Джоане щодо нарощування Росією військ навколо кордонів України. І окрім цього сторони обговорили майбутнє засідання Ради Росія-НАТО – було підкреслено, що Північноатлантичний альянс залишається об’єднаним для стримування подальшої агресії, але є готовим до діалогу з Росією.

Довідка Ukraine to NATO 

7 грудня відбулися переговори президентів РФ та США, під час яких Путін висунув вимогу, щоб Захід  надав письмові гарантії того, що Україна ніколи не вступить до НАТО.

Генеральний секретар Єнс Столтенберг тоді так прокоментував цей заклик Росії до НАТО скасувати обіцянку 2008 року щодо членства України в Альянсі: «Ми не можемо погодитися з тим, що Росія намагається відновити систему, де великі держави, такі як Росія, мають сфери впливу, де вони можуть контролювати або вирішувати, що можуть робити інші члени. Ми збираємося сісти, поговорити з Росією, але не йти на компроміс щодо права кожної нації в Європі обирати свій шлях».

16 грудня відбулися переговори Президента України Володимира Зеленського з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом щодо напрямів посилення взаємодії між Україною та НАТО з урахуванням сучасних небезпечних викликів.

Єнс Столтенберг наголосив, що Росія має повернутися до дипломатії й деескалації ситуації, а також поважати суверенітет і територіальну цілісність України.

«Рішення, чи Україна може приєднатися до НАТО, буде ухвалюватися тільки Україною і тридцятьма членами Альянсу», – підкреслив Генсек Альянсу.

Back to Top