Friday Apr 26, 2024

ПІДСУМКИ САМІТУ: через реформи – до повноправного членства

14 06

Головні підсумки саміту НАТО для України є позитивними – лідери країн Альянсу підтвердили рішення про те, що Україна стане членом Альянсу.

При цьому в офіційному комюніке, яке схвалено за підсумками зустрічі союзників, зазначається, що План дій щодо членства України в НАТО буде невід’ємною частиною процесу інтеграції нашої країни до Організації Північноатлантичного договору.
В Альянсі закликають Україну рухатися до членства через виконання Річних національних програм, адже за допомогою цього унікального механізму співпраці офіційний Київ просуває реформи, що стосуються прагнення до членства в НАТО. Тож лідери Альянсу відзначили, що Україна повинна повною мірою використовувати всі інструменти для впровадження принципів і стандартів НАТО.
Окрім цього, союзники наголосили на необхідності продовжувати активно проводити широкомасштабні реформи не лише в секторі безпеки та оборони, а й в інших сферах. Також лідери країн Альянсу підкреслили, що статус партнера НАТО з розширеними можливостями, який Україна отримала у червні минулого року, вагомою мірою сприяє амбіційній співпраці між Києвом та Брюсселем та просуває військову взаємосумісність між арміями союзників та Збройними Силами України.
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підкреслив, що Альянс надає Україні потужну політичну підтримку щодо територіальної цілісності і суверенітету та практичну підтримку як у рамках НАТО, так і у двосторонніх відносинах з країнами-членами.
Треба відзначити, що цей саміт був рекордно коротким за термінами – він складався з одної робочої сесії, тому країни-партнери Альянсу цього разу не запрошувалися на зустріч лідерів НАТО.

14 06

Back to Top