Thursday Mar 28, 2024

Перші візити нового канцлера

8 грудня новим федеральним канцлером Німеччини став Олаф Шольц, який змінив на цій посаді Ангелу Меркель.

8 грудня новим федеральним канцлером Німеччини став Олаф Шольц, який змінив на цій посаді Ангелу Меркель.

Перші іноземні візити заплановані в Париж і Брюссель – сьогодні, 10 грудня Олаф Шольц зустрічається з французьким президентом Еммануелем Макроном, а потім – з Генеральним секретарем НАТО Енсом Столтенбергом.

Одна з тем перших інавгураційних візитів німецького канцлера – обговорення ситуації навколо України. Олаф Шольц перед своїм обранням підкреслював, що в разі можливого вторгнення в Україну, Росія зіткнеться з серйозними наслідками.

«Ми однозначно наполягаємо на тому, що важливо для всіх нас: непорушності кордонів України. І необхідно зробити все, щоб цей принцип дотримувався», – наголосив Шольц.
За його словами, необхідно докласти всіх зусиль, щоб залагодити існуючу кризу виключно дипломатичними засобами.

У контексті візиту до Брюсселя треба згадати, що напередодні генсек Альянсу Столтенберг сказав, що внесок Німеччини в НАТО має вирішальне значення для підтримки миру в Європі.
«НАТО потребує сильної Німеччини», – зауважив Столтенберг.

В свою чергу, Щольц під час зустрічі з генсеком Альянсу планує підкреслити важливість НАТО для німецької, європейської та трансатлантичної безпеки.

Довідка UN: 8 грудня 2021 року 395 депутатів Бундестагу підтримали призначення Олафа Шольца канцлером Німеччини.

Олаф Шольц – дев’ятий канцлер Німеччини

Олаф Шольц був міністром праці та міністром фінансів в урядах Меркель та змінив її на посаді шляхом демократичного голосування в однопалатному парламенті. Меркель керувала Німеччиною 16 років і могла б і далі, оскільки Конституція країни це дозволяє, але після чотирьох термінів канцлерка вирішила не висувати свою кандидатуру.

Політик народився 1958 року в Оснабрюку, батьківщині Еріха Марії Ремарки. Він є вихідцем із робітничої сім’ї: його дід був залізничником, а батьки були зайняті у текстильній промисловості. Загалом у сім’ї троє дітей, у Шольца є молодші брати Єнс (лікар-анестезіолог) та Інго (успішний ІТ-бізнесмен).
В юності він вивчав юриспруденцію, проходив альтернативну військову службу та працював адвокатом.
Олаф Шольц двічі був депутатом бундестагу — з 1998 до 2001 року і з 2002 до 2011 року.

  • З 2007 до 2009 року він обіймав посаду міністра праці в уряді ФРН.
  • З 2011 по 2018 рік був бургомістром Гамбурга: його пам’ятають як популярного мера, який запровадив безкоштовні дитячі садки та розпочав реалізацію масштабної програми будівництва житла.
  • З березня 2018 року Шольц керував міністерством фінансів Німеччини та одночасно був віце-канцлером ФРН.
Back to Top