Friday Apr 26, 2024

Військовий комітет НАТО обговорив безпекову ситуацію довкола України

Військовий комітет НАТО обговорив безпекову ситуацію довкола України

На позачерговому засідання Військового комітету НАТО союзники акцентували свою увагу на ситуації довкола України, а також обговорили безпекові виклики, що постали перед Альянсом у всіх оперативних просторах та географічних регіонах. Як зазначили у штаб-квартирі НАТО, метою зустрічі було посилення прозорості між союзниками та узгодження діяльності на національному рівні та рівні Альянсу.

Верховний головнокомандувач Об’єднаних сил НАТО в Європі генерал Тод Д. Волтерс та Помічник Генерального секретаря НАТО з питань розвідки і безпеки Девід Кеттлер детально поінформували членів Військового комітету про поточну безпекову ситуацію. Начальники штабів збройних сил союзників  обмінялися інформацією та дійшли  спільного розуміння ситуації, а також погодили спільної позиції та спільних дії. Як було зазначено за підсумками позачергового засідання, така координація є важливою, оскільки у цьому контексті дії та національні заходи країни-члена НАТО можуть сприйматися як дії Альянсу в цілому.

В штаб-квартирі НАТО підкреслили, що союзники обговорювали суто військові аспекти реагування на ситуацію з безпеки у широкому контексті. 

Довідка UN:Військовий комітет НАТО є  військовим органом Альянсу найвищої інстанції. Також він основним органом військової консультативно-дорадчої допомоги для цивільних керівних органів НАТО — Північноатлантичної ради та Групи ядерного планування. До його складу входять начальники генеральних штабів збройних сил країн НАТО.

Військовий комітет також керує стратегічними командуваннями НАТО, дає загальні військові керівні вказівки Стратегічному командуванню ОЗС НАТО з операцій і Стратегічному командуванню ОЗС НАТО в Європі, бере участь у розробці військової стратегії і стратегічних концепцій Альянсу. У цьому контексті він щорічно готує довгострокову оцінку сил і воєнних можливостей країн, що становлять потенційну загрозу інтересам НАТО, а також сфер, що представляють ризик для інтересів НАТО.

Back to Top