Saturday Apr 27, 2024

ЛЮБЛІНСЬКИЙ ТРИКУТНИК: Україна, Польща та Литва посилюють протидію гібридним загрозам

ЛЮБЛІНСЬКИЙ ТРИКУТНИК: Україна, Польща та Литва посилюють протидію гібридним загрозам

В липні 2020 року дві країни НАТО – Польща та Литва разом з Україною створили регіональний альянс для поглиблення відносин між собою та для сприяння Україні на її шляху до Північноатлантичного альянсу та Євросоюзу. Відповідна угода була підписана міністрами закордонних справ у польському Любліні, тому союз отримав назву Люблінського трикутника.

На черговій зустрічі партнерів, яка відбулась у Луцьку, Польща, Литва та Україна обговорили актуальні питання безпеки в регіоні, з особливим акцентом на загрозу безпеці України з боку Російської Федерації та гібридну атаку диктатора Лукашенка на польському східному кордоні. Сторони одноголосно засудили ескалацію регіональних криз у вимірі безпеки з боку РФ. Ця зустріч підтвердила готовність учасників Люблінського трикутника до поглиблення стратегічного партнерства та засвідчила їх спільні підходи до забезпечення регіональної безпеки, затребуваність і перспективність Люблінського трикутника для реагування на актуальні регіональні виклики і загрози.

«Люблінський трикутник виконує своє основне завдання як форум для постійної співпраці та узгодження позицій з питань, що мають ключове значення для трьох держав, що входять до нього», – зазначив заступник міністра закордонних справ Польщі Марцін Пшидач.

Національні координатори Люблінського трикутника підписали «План спільних дій з боротьби з дезінформацією на 2022-2023 роки». Відправною точкою для розробки документа стала «Дорожня карта», яка була прийнята міністрами закордонних справ Польщі, Литви та України в липні цього року у Вільнюсі. Тоді партнери по Люблінському трикутнику визначили, що одним із пріоритетів співпраці Польщі, Литви та України в найближчі роки буде саме стратегічна комунікація та протидія гібридним загрозам.

Тож, План, який був підписаний у Луцьку передбачає, зокрема, підготовку регулярних спільних звітів про інформаційні виклики та загрози, розробку механізму спільного реагування на кампанії дезінформації та посилення спроможності протидії гібридним загрозам.

«Останніми місяцями дезінформаційна діяльність проти Польщі, Литви та України наростала і становила значну частину гібридної атаки на наш східний кордон. Переконаний, що спільний план дій в області боротьби з дезінформацією стане міцною основою для узгодженої відповіді на загрози в інформаційній сфері», – підкреслив Марцін Пшидач.

Також дипломати обговорили графік майбутніх контактів та домовились про подальші кроки з реалізації Дорожньої карти співробітництва в рамках Люблінського трикутника.

Back to Top