Friday Apr 26, 2024

ПАРЛАМЕНСЬКА АСАМБЛЕЯ НАТО: крок до «відкритих дверей»

16 05 21

До 17 травня на Парламентській Асамблеї НАТО Україна разом із парламентарями 30-ти країн-членів Альянсу обговорює питання, що впливають на безпеку євроатлантичного регіону. Агресивна зовнішня політика Росії – в топі порядку денного сесії.

Голова Постійної Делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернєв наголосив на тому, що Українська делегація буде відстоювати необхідність посилення та продовження санкцій та консолідації зусиль країн НАТО у протистоянні РФ. За його словами, Україна повинна довести свою спроможність рухатись далі до членства в Альянсі, і це, перш за все, наші спільні питання безпеки Чорноморського регіону та Східної Європи.
Парламентарі вже обговорили питання посилення оборони на східному фланзі НАТО, продовження санкцій проти РФ та підтримку євроатлантичної інтеграції України та Грузії.
Протягом першого дня весняної сесії ПА НАТО було розглянуто питання Росії як загрози євроатлантичному регіону. Із головних тез можна виділити наступні:
– Стратегія взаємодії з РФ має складатись з двох підходів. Якщо Росія демонструє прихильність до демократичних цінностей, розпочинає деокупацію раніше анексованих територій, поважає норми міжнародного права – НАТО відкрите до діалогу. Якщо ж і надалі демонструє ворожу поведінку до членів та партнерів НАТО – країни Альянсу мають значно підвищити вартість такої поведінки для РФ.
– НАТО має продовжувати інвестувати в оборону та стримування на північному, південно-східному та східному фланзі Альянсу.
– Має бути посилено реагування на російські гібридні загрози, зокрема у кіберпросторі, та протидія дезінформації.
– Продовження застосування санкцій проти РФ, поки вона не перегляне свою агресивну поведінку на світовій арені.
– Зменшити залежність країн НАТО від російських енергетичних ресурсів. Найближче завдання – не допустити загрозу енергетичній безпеці країн-членів та партнерів НАТО через запуск Північного потоку-2.
– Продовжувати підтримку євроатлантичної інтеграції України та Грузії. Євроатлантичне співтовариство має і надалі надавати та збільшувати свою підтримку цих країн.
Виступаючи перед колегами, Голова Постійної Делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернєв наголосив про необхідність додаткових безпекових заходів в Чорноморському регіоні та дотримання з боку НАТО принципу «відкритих дверей» для нових членів.

16 05 21

Back to Top