Saturday Apr 27, 2024

НАТО успішно протидіє зловмисній кібердіяльності

21 05

Необхідність зміцнення спроможності захищатись від кібератак була вперше визнана країнами НАТО на саміті в Празі 2002 року. З того часу кіберпитання стають дедалі більш важливими елементами порядку денного самітів Альянсу.

Роль НАТО в кіберзахисті та підхід до кібербезпеки Альянсу і його відповідальність за сприяння технологічним інноваціям постійно знаходяться в фокусі уваги всіх союзників. Країни-члени НАТО за останній час здійснили значні стратегічні, оперативні та технічні кроки задля протидії зловмисній кібердіяльності і продовжують цю роботу.
Тому у Брюсселі наголошують на важливості розширення співпраці між широким колом суб’єктів, які опікуються кіберзахистом та кібербезпекою, включаючи неурядові структури та урядовий сектор. До речі, саме таке поєднання є частиною Ініціативи НАТО 2030.
Заступник Генерального секретаря НАТО Мірча Джоане підкреслює вирішальну роль НАТО як форуму між членами Альянсу для обміну передовим досвідом не лише для сприяння відповідальному використанню оборонних технологій, а й для зміцнення довіри між союзниками. А співпраця між урядами союзників, промисловістю та науковцями відіграє важливу роль у впровадженні нових технологій та уникненні прогалин у взаємодії. Як наголошує пан Джоане, Альянс повинен адаптуватися і підготуватися до непередбачуваних загроз, у тому числі в кіберпросторі, і більше зосереджуватись на стійкості та інноваціях.
Центр передового досвіду НАТО з питань кіберзахисту не лише визначає, а й координує навчально-освітні рішення щодо операцій з кіберзахисту для усіх установ Альянсу. А на натовських навчаннях у кіберсфері постійно відпрацьовується інтеграція суверенних засобів кіберзахисту союзників та більш складні кіберсценарії. Наприклад, на навчаннях Locked Shields 2021, які пройшли у квітні, та які є найбільшими міжнародними навчаннями у сфері кіберзахисту 22 країни НАТО відпрацьовувалися не лише питання захисту критичної інфраструктури, а й сценарії застосування військової сили у відповідь на кібератаки щодо союзників по Альянсу. Новим аспектом стало запровадження в сценарії цьогорічного навчання елементу інформаційної війни. У рамках Locked Shields 2021 моделювалося, яким чином нові технології, як-от deepfake, можуть формувати майбутні конфлікти.
Тому, як вважає заступник Генерального секретаря НАТО Мірча Джоане, окрім подальшого посилення захисту від кібератак, необхідно підвищувати стійкість Альянсу у цієї сфері та підвищувати рівень транснаціональної співпраці.
Ukraine to NATO нагадує, що 14 травня Рада національної безпеки та оборони України затвердила Стратегію кібербезпеки України на 2021-2025 роки.
А Президент Володимир Зеленський запевнив, що найближчим часом в Україні будуть створені кібервійська.

21 05

Back to Top