Thursday Mar 28, 2024

ФРАНЦІЯ ТА НАТО: посилення єдності Альянсу та підтримка України

24 05

Як вже повідомляв Ukraine to NATO, 14 червня в Брюсселі відбудеться черговий саміт НАТО.

Останній раз лідери країн Альянсу зустрічалися у Лондоні в грудні 2019 року, коли НАТО святкувало 70-ту річницю свого створення – і саміт замислювався насамперед як урочиста зустріч з нагоди ювілею Організації. Але попри свято, на майданчиках саміту обговорювались питання майбутнього НАТО, виклики та загрози, з якими стикається Альянс та справедливий розподіл фінансових витрат на утримання . Союзники в черговий раз підкреслили, що НАТО є оборонним Альянсом, тому не становить загрози для жодної країни.
Вчора Президент Франції Еммануель Макрон та Генеральний секретар НАТО Єнс Солтенберг у Парижі обговорили підготовку до наступного саміту Альянсу. Як зазначив Президент Франції, на саміті потрібно визначити роль і стратегічні пріоритети Альянсу, адже Стратегічна концепція НАТО потребує корегування в зв’язку зі змінами, які відбуваються у світі.
Французький лідер закликав до посилення згуртованості НАТО, а також до відповідальності союзників за їхні оборонні зусилля, як у бюджетних питаннях, так в інших питаннях, зокрема у боротьбі з тероризмом. Еммануель Макрон нагадав, що Франція у 2020 році досягла встановлених розмірів на оборонні витрати у 2% ВВП, незважаючи на пандемію COVID-19. При цьому Президент Франції в черговий раз висловився за більший європейський суверенітет у питаннях оборони.
Генеральний секретар НАТО Єнс Солтенберг підкреслив внесок Франції у розгортання НАТО та її роль у боротьбі з тероризмом, а також внески у зміцнення партнерства між Альянсом та ЄС. За словами очільника Альянсу, союзники в рамках ініціативи НАТО 2030 зміцнять свою єдність та колективну оборону.
Лідери Франції та НАТО також активно обговорили ситуацію на Донбасі. Як зазначив Єнс Солтенберг, навколо України зараз більше російських військових, ніж під час нещодавньої ескалації. Тому Генеральний секретар НАТО закликав до мирного врегулювання та відзначив активну роль Франції у Нормандському форматі для вирішення ситуації на сході України.

24 05

Back to Top