Thursday Apr 25, 2024

НАТО ТА ЧОРНЕ МОРЕ: відповідь на стратегічні виклики та загрози

08 02

Північноатлантичний альянс нарощує зусилля у регіоні Чорного моря та високо цінує підтримку у цьому від країн-партнерів – України та Грузії.

Командувач Європейським командуванням збройних сил США, верховний головнокомандувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал ВПС США Тод Волтерс, оцінюючи стратегічні виклики та загрози у Чорноморському регіоні, наголошує на тому, що спільні навчання та патрулювання посилюють обізнаність НАТО з ситуацією та безпеку у морському просторі.
До того ж, активність Альянсу в регіоні Чорного моря є складовою військової стратегії та політики НАТО у стримуванні та обороні усього Євроатлантичного простору.
Також НАТО уважно слідкує за розвитком подій, пов’язаних зі зростанням внутрішньої напруги у Російській Федерації, але поки не бачить ознак, що російське керівництво вдаватиметься до якихось зовнішніх авантюр.
В аналітичній доповіді «НАТО 2030», Росія визначається як джерело найглибшого геополітичного виклику для усього Альянсу. Адже РФ продовжує агресію проти України та Грузії, нарощує військову присутність на Півночі та у Північній Атлантиці, а також військово-повітряні та військово-морські спроможності у Баренцевому морі, на Балтиці, у Чорному та Середземному морях.

08 02

 

Back to Top