Saturday Apr 20, 2024

НАТО-2030: Основа діяльності Альянсу – безпека людини

27 02

Ще в червні минулого року Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг презентував так звану ініціативу «НАТО-2030» – своєрідний майданчик для обговорення шляхів посилення Північноатлантичного альянсу, щоб зробити його спроможним відповідати на майбутні загрози та виклики.

Як тоді зазначив пан Столтенберг, «НАТО-2030» є можливістю подумати, як посилити Альянс для того, щоб він гарантував безпеку союзникам та партнерам у більш непевному світі. Ця ініціатива була започаткована відповідно до рішення Лондонського саміту НАТО в грудні 2019 року, на якому глави держав і урядів країн Альянсу вирішили зайнятися розробкою стратегії щодо подальшого посилення НАТО у майбутньому.
«Моє бачення «НАТО-2030» – це не перезапуск НАТО. Йдеться про те, як посилити наш і так сильний Альянс», – наголосив тоді пан Столтенберг. Відповідно до цієї ініціативи, перед Альянсом постає три головних питання: залишатися сильними у військовому плані, бути більш єдиним політично та перейти до більш широкого глобального підходу до безпеки.
У контексті подальшого розвитку можливостей Альянсу відповідати на виклики завтрашнього дня в розрізі ініціативи «НАТО-2030», в Брюсселі обговорили питання щодо посилення людської безпеки та зусиль союзників та міжнародної спільноти щодо вирішення цього завдання. Адже в НАТО вважають, що підхід до безпеки людини є найкращим способом досягнення міцного миру та безпеки.
«Безпека людини є в основі того, ким ми є і що ми робимо: Альянс, який працює разом, щоб захистити наш народ і наші цінності – свободу, рівність, права людини», – наголосив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.
Отже в Альянсі планують зосередитися на п’яті основних напрямках діяльності щодо безпеки людини:
? захист цивільного населення;
? діти та збройні конфлікти;
? протидія торгівлі людьми;
? запобігання сексуальному насильству, пов’язаному з конфліктом, і реагування на нього;
? охорона культурних цінностей.
Також найближчим часом Брюссель планує остаточно доопрацювати політику НАТО щодо запобігання та реагування на сексуальне насильство під час військових конфліктів, і разом з цим презентувати оновлену політику щодо протидії торгівлі людьми. Саме ініціатива «НАТО-2030» сприятиме просуванню цих важливих аспектів безпеки людини, а активна співпраця союзників в рамках Програми НАТО «Жінки, мир і безпека» також відіграватиме важливу роль у вирішенні гендерних аспектів безпеки.

27 02

 

Back to Top