Wednesday May 08, 2024

УКРАЇНА-США: чи чекати на статус союзника поза НАТО?

о4 03

Вже не перший рік в українських і американських політичних колах тривають дискусії щодо надання Україні статусу головного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО.

У цієї теми є як багато прихильників, так і не менше відвертих противників. В першу чергу йде мова, чого досягне наша держава, отримавши такий статус – гарантії безпеки з боку США, чи лише фінансову підтримку і співпрацю в сфері оборони.
Прихильники статусу головного союзника наголошують на тому, що США допоможуть у найкоротший термін вирішити конфлікт на Сході України, надаючи широку військову підтримку. На їх переконання, це також буде сигналом Росії, що в України є надійний союзник – найпотужніша держава світу.
Основним аргументом противників надання Україні такого статусу є те, що з його отриманням наша держава ще тривалий час не зможе наблизитися до Плану дій щодо членства в НАТО. До того ж, для досягнення головної мети, закріпленої в Конституції України – членства в Альянсі, Києву також потрібно втілити в життя велику кількість реформ, – які й відчиняють двері до НАТО. Тому союзники по Альянсу визнають Україну як потенційного кандидата на вступ до НАТО і надають їй практичну допомогу у здійсненні реформ для наближення до стандартів НАТО, досягнення яких є передумовою для набуття членства в організації.
«Чим успішніше Україна проводитиме реформи, тим більше вона відповідатиме стандартам НАТО і членству в Альянсі», – зазначає Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.
Тож до моменту виконання всіх реформ можливо і бажано б було отримати статус головного союзника США, щоб більш впевнено і безпечніше почувати себе у світовій спільноті.
Після анексії Автономної Республіки Крим, українські парламентарі неодноразово зверталися до уряду США щодо надання Україні особливого статусу. У травні 2014 року, ще до початку російської агресії на Донбасі, американські сенатори намагалися надати Україні статус Major Non-NATO Ally, тобто головного союзника США поза НАТО. Тоді законопроект S.2277- «Про запобігання подальшої агресії Росії щодо України та інших суверенних держав в Європі та Євразії та для інших цілей» мав змінити ситуацію на краще, але щось пішло не так. Якщо документ ухвалили, це б, на думку американських аналітиків, вплинуло на призупинення агресивних дій з боку Росії.
У минулому році сенатор-демократ Роберт Менендез знову запропоновував Конгресу надати Україні статусу головного союзника США поза НАТО. Це – пряма дорога до збільшення допомоги від США для безпеки України, посилення підготовки українських військових, та можливість визначити Україну як пріоритетну країну у програмі про надлишкову військову продукцію.
Зараз це питання в американських колах порушив і колишній посол США в Україні Вільям Тейлор.
«Сполучені Штати можуть продемонструвати тверду підтримку й міцні відносини з Україною, надавши їй статус головного союзника США поза НАТО», – підкреслив колишній посол США в Україні Вільям Тейлор.
А от його український колега – міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що Україна повинна стати союзником США безпосередньо в НАТО, а не поза ним. На бачення глави українського МЗС, даний статус несе в собі лише поглиблену військово-технічну співпрацю обох країн без надання гарантій безпеки для України в цілому.

о4 03

Back to Top