Monday Apr 29, 2024

Наступний саміт – у Вільнюсі

На саміті НАТО президент США Джо Байден оголосив, що Вашингтон планує надати Україні новий пакет військової допомоги на суму $800 млн – мова йде про сучасні системи ППО, ракетні системи HIMARS,  контрбатарейні радари, артилерійські системи та боєприпаси для них. Загалом Україна отримала від США допомоги вже на понад $7 млрд, і як зазначив Байден, підтримка України триватиме й надалі.

Також Україна отримує від Великої Британії додаткових $1,2 млрд на посилення обороноздатності. За ці кошти будуть придбані системи ППО та радіоелектронної боротьби, БПЛА і  спорядження для українських військових. Загалом у цьому році Україна отримує від Лондону майже $4,7 млрд військової та економічної допомоги.

Як зазначив британський прем’єр Борис Джонсон, допомога від Лондона зміцнює оборону України проти російського нападу.

«Ми продовжуватимемо прямо підтримувати український народ, щоб забезпечити поразку Путіна в Україні», – підкреслив Джонсон.

Серед інших новин з саміту НАТО – союзники започатковують так званий Фонд інновацій Альянсу, який разом з акселератором інновацій в галузі оборони DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) підтримуватиме розвиток нових технологій з метою зміцнення обороноздатності всіх країн НАТО. Штаб-квартири програми оборонних інновацій НАТО буде розміщуватися у Великої Британії та Естонії. За словами прем’єр-міністра Естонії Каї Каллас, Фонд інновацій НАТО разом із DIANA дозволить союзникам зберегти лідерські позиції у сфері інновацій.

Також союзники з огляду на безпекову ситуацію у світі вирішили провести черговий саміт вже наступного року, а не через два роки, як зазвичай. І що цікаво – зустріч лідерів країн НАТО відбудеться у Вільнюсі – тобто у столиці державі-члені Північноатлантичного альянсу, яка зараз стикається з погрозами власній безпеці з боку Російської Федерації.

Back to Top