Monday Apr 29, 2024

Генсек НАТО Єнс Столтенберг: «Сильна незалежна Україна є ключовою для стабільності євроатлантичної спільноти. Україна може покладатись на нас так довго, як це потрібно»

Головні підсумки першого дня саміту НАТО у Мадриді – до речі, порядок денний був насиченим і союзникам вдалося вирішити багато концептуальних завдань, які вагомим чином вплинуть на майбутнє Альянсу.

Для нас найголовніше, що НАТО затвердило оновлений комплексний пакет допомоги Україні. Як підкреслив генсек Альянсу Єнс Столтенберг, країни НАТО готові допомагати Україні у війні з Росією «стільки, скільки це потрібно».

Цей пакет допомоги включає безпекові комунікації, поставки пального, медичне обладнання, обладнання для протистояння біологічній, хімічній і ядерній зброї, устаткування для боротьби з дронами. Також союзники  погодилися допомогти Україні перейти з радянського озброєння на сучасну натівську зброю.

Союзники затвердили нову Стратегічну концепцію НАТО, яка офіційно змінила статус Росії у відносинах з Альянсом та визначає РФ найсерйознішою і безпосередньою загрозою для безпеки союзників. Нова концепція відображає різку зміну із ситуацією з безпекою в Європі через війну в Україні, оскільки в попередній концепції, ухваленій в 2010 році, НАТО визначав Росію своїм стратегічним партнером.

Союзники також офіційно схвалили рішення запросити Фінляндію та Швецію до НАТО – Туреччина таки зняла своє вето щодо вступу цих двох скандинавських країн до Північноатлантичного Альянсу. Як відомо, вчора, 28 червня, Анкара, Гельсінкі та Стокгольм узгодили тристоронній меморандум для вирішення законних проблем безпеки Туреччини – це рішення розблокувало шлях до членства Фінляндії та Швеції в НАТО.

Back to Top