Wednesday Apr 24, 2024

Членство України в НАТО – це особистий вибір українського народу

Сьогодні, 16 грудня, за підсумками переговорів з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Брюсселі Президент України Володимир Зеленський зазначив, що сторони провели змістовні консультації щодо напрямів посилення взаємодії між Україною та НАТО з урахуванням сучасних небезпечних викликів.

Як підкреслив Президент, членство України в НАТО – це особистий вибір українського народу і євроатлантичний курс держави залишається незмінним, а його підтримка в українському суспільстві зростає.

У свою чергу Єнс Столтенберг наголосив, що Росія має повернутися до дипломатії й деескалації ситуації, а також поважати суверенітет і територіальну цілісність України.

«Рішення, чи Україна може приєднатися до НАТО, буде ухвалюватися тільки Україною і тридцятьма членами Альянсу», – підкреслив Генсек Альянсу.

Ukraine to NATO нагадує, що 7 грудня відбулися переговори президентів РФ та США, під час яких Путін висунув вимогу, щоб Захід  надав письмові гарантії того, що Україна ніколи не вступить до НАТО.

Генеральний секретар Єнс Столтенберг тоді так прокоментував цей заклик Росії до НАТО скасувати обіцянку 2008 року щодо членства України в Альянсі: «Ми не можемо погодитися з тим, що Росія намагається відновити систему, де великі держави, такі як Росія, мають сфери впливу, де вони можуть контролювати або вирішувати, що можуть робити інші члени. Ми збираємося сісти, поговорити з Росією, але не йти на компроміс щодо права кожної нації в Європі обирати свій шлях».

Back to Top