Saturday Apr 27, 2024

Балтійське море можуть «закрити» для військових кораблів РФ

Міністр оборони Естонії Ганно Певкур запропонував інтегрувати берегову охорону країн Балтії, а також Швеції та Фінляндії після їх вступу до НАТО,  щоб мати можливість перекрити вихід із Фінської протоки для російських військових кораблів. Також інтеграція повинна торкнутися й системи протиповітряної оборони. Як зазначив Ганно Певкур, фінський повітряний простір неможливо захистити, якщо естонський повітряний простір не захищено і навпаки. Адже винищувачі пролітають 80-кілометрову Фінську протоку за лічені хвилини.

«Балтійське море стане внутрішнім морем НАТО після приєднання Фінляндії та Швеції до Альянсу», – підкреслив естонський міністр.

Нагадаємо, що вчора, 13 серпня Президент Франції Еммануель Макрон підписав протоколи про вступ Швеції та Фінляндії до Північноатлантичного альянсу (НАТО). Французький парламент схвалив ці протоколи ще 2 серпня.

Загалом союзники по НАТО домовились про посилення оборони східного флангу Альянсу під час саміту в Мадриді наприкінці червня. Тоді президент США Джо Байден оголосив про плани Вашингтона збільшити кількість військових, які на ротаційній основі розміщуються в країнах Балтії, а також утримувати контингент в Румунії. Як зазначив під час останнього візиту до Латвії (9-10 серпня цього року) глава Пентагону Ллойд Остін, США збільшують кількість військових в Балтійському регіоні. «Ми посилюємо розміщення наших сил на ротаційній основі в регіоні і інтенсифікуємо навчання разом із союзниками з Балтії, щоб далі зміцнити нашу боєготовність», – підкреслив Остін.

Back to Top