Saturday Apr 20, 2024

24 РОКИ ХАРТІЇ УКРАЇНА-НАТО: партнерство, перевірене роками

09 07 21

9 липня 1997 року на саміті глав держав та урядів НАТО в Мадриді лідери Альянсу та Президент України Л.Кучма підписали «Хартію про особливе партнерство між Україною та НАТО».

Хартія зафіксувала політичні зобов’язання сторін на найвищому рівні розвивати особливе та ефективне партнерство, яке сприятиме забезпеченню більшої стабільності та спільних демократичних цінностей в Центрально-Східній Європі.
Відтоді Хартія стала основою для консультацій між НАТО і Україною в контексті євроатлантичної безпеки і стабільності та в таких галузях, як попередження конфліктів, врегулювання криз, підтримка миру і гуманітарні операції.
Зокрема, для забезпечення якнайповнішого розвитку відносин між Україною і НАТО та втілення положень Хартії, у 1997 році було створено Комісію Україна-НАТО. Головна мета цього форуму – покращення та подальший розвиток співробітництва між Києвом та Брюсселем. Того ж року було відкрите представництво України при НАТО.
Нині співробітництво Україна-НАТО триває у всіх сферах – і це не може не наближати Україну до отримання Плану дій щодо членства та вступу до НАТО.
Але щоб наблизитись до повноправного членства в Альянсі, партнери України очікують від неї подальшого проведення реформ. У НАТО вважають, що нашій державі потрібно активно продовжувати боротьбу з корупцією, успішно провести децентралізацію, дотримуватися прав людини та реформувати сектор безпеки.
За словами Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, Україна розраховує, що у грудні 2021 року під час зустрічі міністрів закордонних справ НАТО союзники чітко визначаться щодо подальших кроків у напрямку Плану дій щодо членства для України.

 

Back to Top