Thursday Apr 25, 2024

ЗУСТРІЧ НА ВЕРХАХ: Нова глава в трансатлантичних відносинах

24 03

23-24 березня в Брюсселі відбулась зустріч міністрів закордонних справ держав-членів НАТО та країн-партнерів Альянсу.

Учасники обговорили побудову більш сильного союзу та можливість відкриття нових трансатлантичних відносин.
Міністри приділили важливу увагу ініціативі НАТО 2030. Йшлося про те, як НАТО може продовжувати адаптуватися до швидко мінливого середовища безпеки, із зростаючими загрозами та системною конкуренцією, серйозними зрушеннями в глобальному балансі сил та все більшими викликами міжнародному порядку.
«Ми всі погоджуємось, що трансатлантичні відносини, втілені НАТО, залишаються наріжним каменем нашої колективної оборони, центральними для нашої політичної згуртованості та важливою опорою для порядку, заснованого на правилах», – зазначив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.
Обговорюючи ситуацію навколо Афганістану, міністри наголосили на своїй повній підтримці всіх зусиль, спрямованих на пожвавлення мирного процесу, оскільки вирішене шляхом переговорів є єдиним способом досягнення стійкого миру.
«Ми рішуче підтримуємо зусилля, спрямовані на те, щоб надати нову енергію мирному процесу. Це вимагає зусиль всіх сторін, щоб досягти прогресу, знизити високий рівень насильства і вести переговори сумлінно. Це також вимагає конструктивного участі всіх регіональних суб’єктів і міжнародного співтовариства», – зауважив Генсек НАТО.
Також відбувся обмін думками щодо Близького Сходу та Північної Африки, включаючи Місію НАТО в Іраку. Міністри наголосили на важливості зміцнення партнерських відносин між НАТО та регіоном.
Обговорюючи агресивні дії Російської Федерації, міністри закордонних справ зійшлися на тому, що Кремль продовжує придушувати мирних дисидентів на своїй території та демонструвати модель агресивної поведінки за її межами.
«Як союз, ми як і раніше прихильні нашому подвійному підходу до Росії: сильні стримування та оборона в поєднанні з відкритістю для конструктивного діалогу. У тому числі й з таких питань, як контроль над озброєннями», – наголосив Столтенберг.
За результатами зустрічі міністри закордонних справ держав-членів НАТО випрацювали спільну заяву якою за чотирма головними напрямами:
 Підтвердили міцний трансатлантичний зв’язок між Європою і Північною Америкою, центральним елементом якої є НАТО.
– Визнали НАТО найсильнішим союзом в історії, що гарантує свободу мільярда людей, цілісність нашої території і захист наших цінностей.
– Націлили НАТО на адаптацію до нових загроз та викликів.
– Визначили трансатлантичне партнерство центральним елементом колективної оборони, політичної згуртованості і важливою опорою заснованою на правилах міжнародного порядку.

24 03

 

Back to Top