Friday Apr 26, 2024

ПІВНІЧНА МАКЕДОНІЯ: Рік у НАТО в якості повноправного союзника

27 03

27 березня минулого року Північноатлантичний альянс розширився до 30 союзників – саме в цей день Північна Македонія офіційно стала новим членом НАТО.

Щоб стати повноправним членом Альянсу, країні навіть довелося змінити назву, адже Греція роками блокувала членство Македонії у НАТО, вважаючи, що її назва містить територіальні претензії. Ще на Бухарестському саміті 2008 року Греція заблокувала запрошення Македонії на вступ до НАТО. Тоді союзники погодилися, що країна отримає запрошення після розв’язання спору з Грецією щодо назви Македонія. Тільки після 10 років перемовин та політичних консультацій, уряд Скоп’є у січні 2019 року офіційно повідомив про зміну назви Македонії на Республіка Північна Македонія, щоб завершити тривалу суперечку з Грецією. Афіни, в свою чергу, зняли вето на бажання Скоп’є приєднатися до НАТО.
Також у лютому 2019 року в Брюсселі між генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом і міністром закордонних справ Північної Македонії Ніколою Дімітровим було підписано протокол щодо приєднання до НАТО.
Потім тривав процес ратифікації Протоколів про приєднання Північної Македонії кожним союзником. І 27 березня 2020 року США, як країна-депозитарій Північноатлантичного договору, отримали Акт Республіки Північна Македонія про приєднання до НАТО. В той же день прапори Північної Македонії вперше підняли й у центрах командування Альянсу – в бельгійському Монсі та у Норфолку, що в Сполучених Штатах. А над штаб-квартирою НАТО у Брюсселі прапор нового члена Альянсу – Північної Македонії було вперше піднято 30 березня 2020 року.
На думку Генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга, Північна Македонія принесе користь НАТО, незважаючи на її відносно невеликий розмір. А членство країни в НАТО сприятиме стабільності на південному сході Європи, що дуже важливо для всього Альянсу в цілому.
Україна зі вступу Північної Македонії до НАТО може зробити висновок, який підтверджується словами Генсека Єнса Столтенберга про те, що політика розширення НАТО по відношенню до нових членів, як і раніше, залишається актуальною. Адже як зауважив Столтенберг, вступ Македонії до Альянсу показує, що двері НАТО залишаються відкритими для всіх країн, які відповідають стандартам НАТО і підтримують цінності демократії, верховенства закону та свободи.

27 03

Back to Top