Monday Apr 29, 2024

Welcome to NATO

Сьогодні ,5 липня, у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі підписано Протокол про приєднання Фінляндії та Швеції до Північноатлантичного альянсу.

Як відомо, вчора під час переговорів ці скандинавські країни офіційно підтвердили своє прагнення і спроможність виконувати політичні, юридичні і військові зобов’язання як членів НАТО.

Наступний крок – ратифікація цього документу парламентами всіх держав-членів Альянсу. Експерти прогнозують, що союзники не будуть зволікати з цим питанням, – тож, ймовірно,  Фінляндія та Швеція у найближчій перспективі стануть повноправними членами Альянсу.

Але не треба забувати про турецький «фактор» – президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган погрожує, що Анкара може заблокувати процес вступу Фінляндії та Швеції до НАТО, якщо ці дві скандинавські країни відмовляться від умов тристороннього Меморандуму про взаєморозуміння, якій сторони підписали 28 червня перед початком саміту НАТО в Мадриді. Насамперед йдеться про видачу представників Робочої партії Курдистану, яку Анкара вважає терористичною організацією.

Back to Top