Sunday Apr 28, 2024

Винищувачі НАТО: чи змінять літаки від НАТО ситуацію у небі

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що Україна цілком можливо може отримати у майбутньому винищувачі F-16 або інші аналогічні бойові літаки. За його словами, НАТО має й надалі задовольняти потреби України у додаткових бойових можливостях, адже російський президент Росії Володимир Путін зараз веде «війну на виснаження».

Нагадаємо, що президент США Джо Байден поки що відмовляється передати винищувачі американського виробництва Україні, але на сьогодні ще не ухвалено жодних рішень щодо F-16 на офіційному рівні – союзники по НАТО ретельно вивчають ситуацію щодо літаків. Хоча Україна від початку повномасштабної війни закликає країни Альянсу надати їй бойові літаки.

Президент України Володимир Зеленський ще у січні звернувся до учасників восьмого «Рамштайну» із закликом дати Україні винищувачі F-16 і далекобійні ракети.

У лютому за підсумками дев’ятого «Рамштайну», який анонсували як «авіаційний», глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що зараз поки немає конкретних рішень щодо передання Україні західних винищувачів. Однак, у Конгресі США заявили, що Україна може отримати винищувачі у вирішальний момент.

Наразі Польща на сьогодні є першою країною, котра пообіцяла поставити літаки Києву, до неї вже приєдналася і Словаччина – ці країни найближчим часом готові передати 17 радянських винищувачів МіГ-29, але ця кількість та технічна застарілість літаків не здатна кардинально змінити ситуацію  в небі на користь України. Однак в цілому ця військова допомога від НАТО посилить спроможності української авіації протистояти російської армії.

Back to Top