Monday Apr 29, 2024

«Рамштайн-6»: Україна отримує системи ППО

На черговому засіданні Контактної групи з оборони України, або «Рамштайні-6», яке відбулося на тлі російських масованих ракетних обстрілів міст та цивільної інфраструктури України, міжнародна допомога в протиповітряній обороні знову вийшла на перший план в обговореннях союзників та партнерів по НАТО.

Глава Пентагону Ллойд Остін на початку засідання наголосив на рішучості міжнародної спільноти у захисті України.

«Останні напади Росії лише поглибили рішучість українського народу та ще більше об’єднали добрі країни з усіх регіонів світу. Наша відданість підтримувати захисників України зберігається протягом усіх сезонів. Ця контактна група – єдина та рішуча. Ми будемо і надалі нарощувати обороноздатність України для нагальних потреб сьогодення та на віддалену перспективу», – підкреслив Остін.

А за підсумками засідання Контактної групи міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що союзники готові поставити в Україну системи протиповітряного захисту так швидко, як це дозволяють фізичні можливості для їх постачання.

Також зараз відомо, що Німеччина планує надати Україні додаткові самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze 2000 та реактивні системи залпового вогню MARS II. До речі, вчора, 11 жовтня, Німеччина вже передала Україні першу систему протиповітряної оборони IRIS-T. І треба обов’язково зазначити, що цієї сучасної системи ППО немає навіть на озброєнні Бундесверу (!).

Своєю чергою Норвегія, Данія, Словаччина  погодилися інвестувати та збільшити виробництво артилерійських видів озброєння для України. І це – поки короткі підсумки «Рамштайну-6»…

Загалом було наголошено, що практичну можливість зустрічей Контактної групи у форматі «Рамштайн» важко переоцінити. За словами міністра оборони США Ллойда Остіна, «Рамштайн» дозволяє союзникам та партнерам по НАТО «відповідати на виклики в середній перспективі та мобілізувати ресурси набагато швидше».

Back to Top