Sunday Apr 28, 2024

Перший візит генерального секретаря НАТО Столтенберга в канадську Арктику

В рамках візиту до Канади (25-27 серпня) Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відвідав один із об’єктів Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки (NORAD). Разом з канадським прем’єр-міністром Джастіном Трюдо було обговорено плани модернізації цієї об’єднаної системи аерокосмічної оборони США та Канади. Як відомо, ще у червні Канада заявила, що інвестує $3,8 млрд протягом наступних шести років у модернізацію NORAD, яка, на думку експертів, гостро потребує негайної модернізації.

Також Столтенберг та Трюдо побували на однієї з найбільших авіабаз Канади 4 Wing Cold Lake, на якій дислокуються винищувачі та здійснюється підготовка військових льотчиків.

Це – перший візит генерального секретаря НАТО Столтенберга в канадську Арктику, якій також співпадає з початком найбільших навчаннях канадських військових в цьому регіоні країни – так званої операції Nanook, яка проводиться щороку з 2007 року. У цих навчаннях задіються військові літаки та кораблі, а особовий склад підвищує вміння та готовність діяти в суворих арктичних умовах Канади.

Крайня Північ має  стратегічне значення для євроатлантичної безпеки, особливо в контексті швидкого потепління клімату та зростання геостратегічної конкуренції. Тому під час візиту, враховуючи його географію, акцентувалася увага та тому, як зміна клімату впливає на безпеку союзників. Саме про це йшла мова, коли Столтенберг та Трюдо відвідували Канадську науково-дослідну станцію високої Арктики. Ця установа спеціалізується на арктичних наукових і технологічних інноваціях. До речі, майже 40% території Канади вважається Арктикою. Отже візит і генсека НАТО, і прем’єра Джастіна Трюдо до Кембриджа Бей – віддаленого канадського північного містечка та їх спільна присутність на навчаннях Nanook-2022 є чітким сигналом того, що захист півночі Канади тепер є одним з головних пріоритетів для нинішнього уряду країни.

Back to Top