Saturday Apr 27, 2024

Пентагон досить гнучко реагує на потреби України

США ухвалить новий пакет військової допомоги Україні, який включатиме реактивні системи залпового вогню HIMARS – на додачу вже наданих раніше. Також українська армія отримає ракети для цих систем залпового вогню, а також інші артилерійські боєприпаси. За словами координатора зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джона Кірбі, українські військові застосовують HIMARS дуже ефективно, що вагомою мірою змінює ситуацію на полі бою.

За словами посла України в США Оксани Маркарової, зараз у своїх запитах до США Україна робить акцент на дальнобільній артилерії, РСЗВ, бойових дронах, контрбатарейних засобах та інших системах. Однак на цьому перелік потрібного обладнання не закінчується – Україна також потребує протитанкових засобів, пального, запасних частин для військової техніки, а також засобів розмінування. І як каже Маркарова, Пентагон досить гнучко реагує на потреби України.

«Фокус Пентагону зараз – максимально швидко знаходити ту зброю, яка нам потрібна», – підкреслює посол України в США.

Поставки американського озброєння в Україну відбуваються за програмою USAI (Ініціатива сприяння безпеці в Україні) та програмою президентських повноважень. Ці кошти передбачено рішенням Конгресу. Йдеться про пакет на суму понад $40 млрд, яким передбачено кошти на оборонну допомогу та супутні витрати. Кошти, які виділив Конгрес для України, потрібно використати до кінця фіскального року в США, що завершується 30 вересня.

Back to Top