Monday Apr 29, 2024

Парламентська асамблея НАТО

Парламентарі з 30 держав-членів та майже 20 країн-партнерів на полях весняній сесії Парламентської асамблеї НАТО, яка проходить у Вільнюсі одностайно наголосили, що демонстрація непохитної підтримки України є одним з основних питань порядку денного цієї зустрічі. До речі, ця сесія повинна була проходити в Києві, але через війну РФ проти України була перенесена до столиця Литви.

Президент Парламентської асамблеї НАТО Джеральд Е. Конноллі підкреслив, що невиправдана та жорстока війна проти України порушила мир в Європі та похитнула самі основи міжнародної безпеки. Але, за його словами ця війна зміцнила, а не послабила єдність союзників. Делегати сесії підкреслили, що союзники по НАТО на сучасному етапі війни повинні терміново посилити військову підтримку України та санкції проти Москви, а також  продовжувати зміцнювати оборону східних рубежів Альянсу.

«Ми повинні змінити нашу позицію стримування та оборони, щоб відповісти на російську загрозу в довгостроковій перспективі», – зазначив Конноллі.

Тому законодавці Альянсу детально обговорюють, як НАТО має адаптуватися, щоб продовжувати стримувати будь-яку загрозу для членів НАТО та захищати союзників.

Завтра, 30 травня, на пленарному засіданні Асамблеї парламентарі НАТО та їхні колеги з країн-партнерів обговорять Декларацію про постійну позицію з Україною , яку підготував Міхал Щерба (Польща), співголова Міжпарламентської ради Україна-НАТО .

Довідка Ukraine to NATO: Парламентська асамблея НАТО є унікальним форумом для членів парламентів з усього Атлантичного Альянсу для обговорення та впливу на рішення щодо безпеки Альянсу. Будучи незалежною від НАТО, Асамблея служить важливою сполучною ланкою між НАТО і парламентами, а також громадянами країн НАТО. Це забезпечує більшу прозорість політики НАТО та сприяє кращому розумінню цілей і місій Альянсу серед законодавців та громадян Альянсу.

Back to Top