Wednesday May 08, 2024

НА ШЛЯХУ ДО НАТО: Україна розраховує на План дій щодо членства в Альянсі

09 04

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг підкреслює, що так звана політика відкритих дверей НАТО залишається актуальною для Брюсселя.

І в контексті Стратегії «НАТО-2030», яка спрямована на адаптацію союзників щодо реагування на зовнішні виклики безпеки, ця політика розширення буде постійно обговорюватися всіма членами Альянсу.
Для України – це позитивний сигнал. Адже ще на Бухарестському саміті НАТО в 2008 році держави-члени НАТО дійшли спільної згоди, що Україна в перспективі має можливість стати повноправним союзником Альянсу. Також у Бухаресті вперше прозвучала пропозиція надати Україні План дій щодо членства в НАТО. І як постійно підкреслює Генсек Альянсу Єнс Столтенберг, союзники надають Україні всіляку підтримку в її прагненні приєднається до НАТО.
США, як один з найголовніших партнерів України в питаннях забезпечення її національної безпеки, повністю прихильні політиці відкритих дверей НАТО для України. Тому Київ повинен активно впроваджувати реформи, щоб відповідати стандартам НАТО, і не тільки у військовій сфері, а й у питаннях боротьби з корупцією, верховенства права і зміцнення демократії тощо.
В останній розмові з Генеральним секретарем НАТО Президент України Володимир Зеленський наголосив, що у відносинах з НАТО для України найбільш актуальним питанням є можливість отримання Плану дій щодо членства в Альянсі.
«НАТО – це єдиний шлях до закінчення війни на Донбасі. План дій щодо членства стане справжнім сигналом для РФ», – підкреслив Президент.
До речі, Україна в цьому питанні має підтримку і від інших країн НАТО. Зокрема, Литва виходить з ініціативою перед іншими союзниками щодо розгляду питання стосовно надання Україні ПДЧ – за словами міністра закордонних справ Литви Габріелюса Ландсбергіса, незабаром буде підготовлено звернення до членів НАТО щодо можливості надання цього Плану Україні. А після реалізації Плану дій щодо членства, наша країна стане претендентом на вступ до Альянсу.

09 04

Back to Top