Monday Apr 29, 2024

Масовані ракетні удари по Україні – реакція світу

Країни НАТО засуджують російські масові ракетні удари по Києву та по всій Україні – наприклад, парламент Естонії вже готує офіційне визнання Росії державою-терористом.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час розмови з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою  засудив масований ракетний удар РФ. Столтенберг підкреслив, що «НАТО продовжить підтримувати хоробрий український народ, що відбиває агресію Кремля, стільки, скільки буде необхідно».

Також Столтенберг обговорив з Президентом Польщі Анджеєм Дудою удар по Україні. Сторони наголосили на продовженні підтримки з боку союзників по НАТО для України. Після цього польський президент провів телефонну розмову з українським колегою Володимиром Зеленським та наголосив на необхідності ізоляції Росії.

«Ми говорили [з Президентом Зеленським]про необхідність ізоляції Росії, яка сьогодні вчинила масові воєнні злочини. Такі злочини, нагадаю, не мають давності та переслідуються в усьому світі», – повідомив Дуда.

Президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати рішуче засуджують сьогоднішні ракетні удари Росії територією України, зокрема, по Києву і вимагають від РФ вивести свої війська.

«Разом з нашими союзниками та партнерами ми продовжимо змушувати Росію платити ціну за її агресію, притягувати Путіна та Росію до відповідальності за її звірства та воєнні злочини та надавати підтримку, необхідну українським силам для захисту своєї країни та своєї свободи», – наголосив Байден.

Також 11 жовтня відбудеться термінова позачергова зустріч лідерів країн G7 – заплановано виступ Президента Володимира Зеленського, під час якого він детально розповість про російські терористичні атаки на Україну. На це засідання також запросили Євросоюз. Своєю чергою Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн наголосила, що шокована й обурена сьогоднішніми російськими ракетними ударами по українських містах.

«Висловлюю щирі співчуття нашим українським друзям. Я знаю, що українців цим не залякати. І українці знають, що ми будемо поруч з вами – стільки, скільки буде необхідно», – зазначила  фон дер Ляєн.

До речі, Європейська комісія продовжить ще на один рік Директиву для прийому біженців – відповідно до цього документу, українцям, які шукають захисту в ЄС, не потрібно проходити тривалу процедуру надання притулку. Окрім цього, біженці можуть розраховувати на соціальні виплати, отримати дозвіл на роботу, а також мають право на освіту та житло. Загалом, по даним Євросоюзу, зараз в його країнах під тимчасовим захистом знаходяться майже 4,2 млн  українців.

Back to Top