Friday Mar 29, 2024

КЛІМАТ і НАТО: Альянс переглядає ведення морських операцій

26 07

Зміна клімату швидко змінює військове середовище і вимагає від НАТО переосмислення свого оперативного підходу.

До того ж, за останніми даними NASA, лід Арктичного моря зменшився до найнижчого рівня з кінця 1970-х років. За оцінками Агентства, воно знижується зі швидкістю понад 13% на десятиліття!
В Брюсселі вважають, що Арктика залишається ключовим щитом для стримування Росії. Адже протягом десятиліть Арктика була другим «домом» для російських підводних човнів, з якого вони стежили за кораблями НАТО та становили загрозу для загальної безпеки судноплавства. Тож в Альянсі схиляються до думки, що зростаючий ефект зміни клімату означає, що безпекова ситуація буде змінюватися пропорційно із таненням льоду.
Маючи меншу та тоншу крижану «шапку», російські підводні човни, швидше за все, шукатимуть «притулку» на просторах Атлантики. Тому, Атлантичний океан, швидше за все, стане майбутнім театром військових протистоянь. Тож такі прогнозовані дії РФ, очевидно, вимагатимуть нового мислення і тактики від флотів НАТО.
Наслідки зміни взаємозв’язку між зміною клімату та безпекою будуть відчуватися у всьому світі. І жоден регіон не буде мати імунітету від цього. Подібна ситуація, на думку натовських експертів, змінить ведення операцій у всіх військових секторах: повітряному, сухопутному та морському. А зміна клімату може послабити здатність НАТО виконувати три основні завдання, включаючи колективну оборону. Тому в Брюсселі наголошують, що всі країни Альянсу повинні розуміти взаємозв’язок між зміною клімату та безпекою, щоб успішно та разом протидіяти кліматичним викликам ХХІ століття.

26 07

Back to Top