Sunday Apr 28, 2024

Головні зовнішньополітичні досягнення України у 2023 році

Беззаперечно, однією з головних політичних перемог України на світовій арені є рішення про початок переговорів про вступ до ЄС. Таке рішення лідери країн Євросоюзу  ухвалили 14 грудня – було наголошено, що початок переговорів щодо майбутнього членства України демонструє єдність і лідерство ЄС щодо підтримки офіційного Києва в його боротьбі проти російської агресії. А Президент України Володимир Зеленський підкреслив, що рішення щодо початку переговорів про вступ до Євросоюзу є перемогою України.

До речі, у 2023 році ЄС посів перше місце за обсягами фінансової допомоги Україні – якщо минулого року від ЄС надійшло близько 8 млрд євро, то цього року ми отримали вже понад 18 млрд.

В цьому контексті треба наголосити, що Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн постійно підкреслює те, що Європа не дозволить, щоб повномасштабна агресія Росії проти України закінчилася для Кремля хоч якимось успіхом. За словами фон дер Ляйєн, умови для справедливого миру має визначати лише український народ, а Європа ж зобов’язана допомагати та підтримувати Україну.

Також серед інших важливих досягнень України – розширення формату співпраці з Північноатлантичним альянсом. Хоча на останньому саміті НАТО не було ухвалено рішення про вступ України до Альянсу, союзники  створили новий політичний орган – Раду Україна-НАТО, яка більш ефективніше та оперативніше буде приймати рішення щодо допомоги Україні, та домовилися виключити План дій для членства зі шляху України до Альянсу. Таке рішення значно скорочує наш шлях до вступу до НАТО.

Також Україна в році, що минає, отримала безпекові гарантії у межах вільнюської декларації країн G-7 – засідання «Групи семи» якраз і відбулося на полях саміту НАТО у Вільнюсі. Ці гарантії безпеки включають заходи з допомоги Україні у захисті та упередження нової агресії, зокрема постачання зброї, підтримку в розбудові оборонно-промислового комплексу, співпрацю в галузі розвідки та кібербезпеки. Крім того, країни-гаранти допомагатимуть підвищенню стабільності української економіки й енергетики та надаватимуть технічну й фінансову допомогу.

А на думку Генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Єнса Столтенберга, 2023 рік продемонстрував, що Російська Федерація вже не зможе досягти своїх цілей в Україні, а сама Україна назавжди пішла зі сфери впливу Росії та стане членом ЄС і НАТО.

Back to Top