Saturday Apr 27, 2024

Україна поверне окупований Крим!

Другий саміт Кримської платформи зібрав представників 60 країн і міжнародних організацій, серед них було 40 президентів та прем’єр-міністрів. Із міркувань безпеки саміт організовано в онлайн-форматі, але деякі представники міжнародної спільноти – наприклад, президент Польщі Анджей Дуда, приїхали в Україну.

Зокрема, перед початком саміту Президенти України та Польщі обговорили співпрацю у військовій та гуманітарній сферах, а також майбутню польську участь у відновленні України.

Дуда зазначив, що Польща й надалі підтримуватиме Україну, а також її прагнення до свободи.

«Україна може розраховувати на Польщу. Я вірю, що Україна не лише захистить себе, а й переможе, поверне собі всі свої землі та відновить себе завдяки підтримці Польщі та всіх чесних народів», – підкреслив Дуда.

Під час виступу на саміті Президент України Володимир Зеленський наголосив, що окупація перетворила Крим на депресивний і залежний регіон із височенними парканами й беззаконням, на зону екологічного лиха й воєнний плацдарм для агресії. Але, як підкреслив Президент, відновлення Україною контролю над півостровом поверне Криму свободу і сучасність. За словами Зеленського, Україна поверне окупований Крим і стане членом ЄС разом із ним.

У другому саміті Кримської платформи взяв участь і Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Він підкреслив, що Альянс залишається відданим партнерству з Україною – підтримка триватиме стільки, скільки буде потрібно. Також Північноатлантичний альянс повністю солідарний з Україною, а союзники підтримують суверенітет і територіальну цілісність країни. Окремо Столтенберг зазначив, що Брюссель допомагає Україні перейти до натівських стандартів.

Очільник Альянсу заявив, що вісім років тому Російська Федерація незаконно захопила Крим та перетворила півострів на одну з найбільш мілітаризованих ділянок планети. І саме Крим, на думку Столтенберга став плацдармом для нападу на Україну в лютому 2022 року. Але, як зазначив генсек НАТО, Україна показала здатність захищатися від агресії і завдавати тяжких втрат Росії. І тому підтримка України дуже важлива, й НАТО закликає всіх союзників та партнерів надавати більше військової та іншої допомоги, яка потрібна для перемоги над агресором.

«Потужна і стабільна Україна – запорука євроатлантичної безпеки. Ми продовжимо бути разом з Україною стільки, скільки потрібно», – підкреслив Столтенберг.

Back to Top