Friday Mar 29, 2024

СТАНДАРТИ НАТО: механізми прийняття та запровадження

29.09 пост 8

В Україні механізм прийняття стандартів НАТО визначено Порядком розроблення, прийняття, внесення змін, скасування, відновлення дії, оприлюднення, запровадження та застосування військових стандартів – ось саме на підставі цього документу, назву якого з першого разу й не запам’ятати, Збройні Сили України переходять на натовські норми, які є уніфікованими для всіх членів Альянсу, а також для країн-партнерів. Але треба підкреслити, що партнери Альянсу мають право лише на прийняття стандартів НАТО, які вже опубліковані та набули чинності.


Вітчизняний Порядок розроблення та прийняття натовських стандартів був затверджений лише цього року – у лютому в Міноборони підписали відповідний наказ, і вже на початку березня його зареєстрували в Мінюсті. Отже, законодавча база для української армії щодо якнайшвидшого переходу на стандарти НАТО є в наявності, однак, як одноголосно стверджують експерти, та й досвід країн Альянсу наочно свідчить, що цей процес займає тривалий час. Однак, Україна задніх тут не пасе – наприклад, ми активно впроваджуємо стандарти НАТО, ніж повноправні члени Альянсу. Ось для довідки – в Збройних Силах України впроваджено в два рази більше натовських стандартів, аніж в армії Чорногорії, яка, до речі, вже понад три роки як вступила до Організації Північноатлантичного договору.
Найважливішим етапом процесу прийняття та запровадження стандартів НАТО є вивчення та порівняльний аналіз стандарту НАТО з національною нормативно-правовою та нормативною базою. Саме тоді визначаються спільні галузі та значні відмінності, можливість запровадження, часові параметри, фінансові витрати, порядок проведення заходів тощо. Саме на підставі цього аналізу приймається рішення щодо доцільності та обсягів запровадження стандарту НАТО.
Для держав-членів Альянсу, а також для країн партнерів існують наступні варіанти прийняття та запровадження стандартів НАТО:

прийняття та запровадження – у разі, коли вимоги стандарту НАТО повністю відповідають критеріям взаємосумісності та визначено чітку дату його запровадження;

прийняття та запровадження із застереженнями – вимоги стандарту НАТО в цілому відповідають критеріям взаємосумісності, проте існують деякі обмеження та застереження, які не дозволяють запровадити стандарт повністю (наприклад, застереження, пов’язані з національним законодавством, або окремі вимоги національних військових стандартів жорсткіші ніж відповідні вимоги стандарту НАТО, відсутні достатні фінансові ресурси тощо);

прийняття та запровадження в майбутньому – вимоги стандарту НАТО повністю відповідають критеріям взаємосумісності, проте чітка дата його запровадження наразі не може бути визначена (наприклад, у Збройних Силах України був проаналізований стандарт НАТО щодо пошуково-рятувальних операцій. І було визначено, що для запровадження цього стандарту необхідний значний фінансовий ресурс на відновлення (модернізацію) повітряних суден, мають бути створені відповідні підрозділи та проведено підготовку персоналу тощо. Таким чином, Україна, за підрахунками фахівців, зможе запровадити цей стандарт лише у 2025 році, про що й була поінформована сторона НАТО);

прийняття та запровадження в майбутньому з застереженнями – вимоги стандарту НАТО в цілому відповідають критеріям взаємосумісності, проте існують деякі обмеження та застереження, які не дозволяють запровадити міжнародний військовий стандарт повністю, чітка дата його запровадження наразі не може бути визначена;

неприйняття – свідчить про відсутність необхідності застосування стандарту НАТО (наприклад, в Збройних Силах України відсутні на озброєнні авіаносці та підводні човни, що на даний час свідчить про недоцільність прийняття відповідних стандартів НАТО для потреб України).
І головне, – запровадження стандарту НАТО – це не лише розроблення на його основі відповідного національного документу, а й практичне його застосування.

29.09 пост 8

 

Слідкуйте за реалізацією проекту на наших електронних ресурсах в:
Facebook,

Instagram,

Telegram,

Twitter,

Tic Tok,

Youtube

Буде інформативно та цікаво!

Проект “Стандарти НАТО для сектору безпеки і оборони України: розуміння і сприйняття” реалізується за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Back to Top