Tuesday Apr 16, 2024

ПАРТНЕРСТВО ПОСИЛЕНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ: нові перспективи співпраці України з НАТО

06.10 пост 10

Партнерство посилених можливостей (Enhanced Opportunity Partnership, EOP) – програма НАТО для посилення сумісності з зацікавленими країнами, що не входять до Альянсу.


ЕОР започатковано у вересні 2014 року на саміті в Уельсі як частину Ініціативи з питань розвитку взаємосумісності з операційними партнерами. До речі, у першому списку майбутніх учасників EOP в 2014 році фігурувала і Україна. Однак напередодні саміту в Міжнародному секретаріаті НАТО вирішили викреслити нашу державу зі списку. Аргументами на користь такого рішення стало, по-перше, те, що тематиці України було й так дуже багато присвячено часу на саміті, по-друге – на той момент вже відбулась незаконна анексія Криму, і мали місце активні бойові дії на Донбасі.
На відміну від ПДЧ, програма EOP не передбачає членства її учасників в НАТО.
Таке партнерство є частиною Ініціативи НАТО з питань взаємосумісності союзників, яка має на меті:
підтримувати та поглиблювати співпрацю між союзниками та партнерами, які зробили значний внесок в операції та місії під керівництвом НАТО;
посилити оперативну сумісність військ країн-учасниць EOP з силами НАТО.
Чим вище ця сумісність, тим простіша і ефективніша участь таких держав у місіях і операціях Альянсу.
ЕОР в НАТО порівнюють зі своєрідною “золотою картою”, яка надає країнам-партнерам в обмін на їхні внески в трансатлантичну безпеку конкретні переваги та винагороди у співпраці з НАТО.
Швеція ініціювала запуск подібної програми для найближчих партнерів після завершення операції ISAF в Афганістані, під час якої завдяки дуже тісній щоденній співпраці різниця між країнами-членами та країнами-партнерами майже не відчувалась. Із завершенням операції та – особливо – початком російської агресії проти України у 2014 році, країни-партнери почали відчувати себе дедалі більш ізольовано від закритого клубу членів.
В рамках ЕОР НАТО підтримує союзників і відкриває для них нові можливості:
спільні навчання;
можливість брати участь в місіях;
обіймати певні посади в штабах НАТО.
До Програми нині залучені 6 країн:
Австралія;
Фінляндія;
Грузія;
Йорданія;
Швеція;
Україна.

06.10 пост 10

Слідкуйте за реалізацією проекту на наших електронних ресурсах в:
Facebook,

Instagram,

Telegram,

Twitter,

Tic Tok,

Youtube

Буде інформативно та цікаво!

Проект “Стандарти НАТО для сектору безпеки і оборони України: розуміння і сприйняття” реалізується за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

 

Back to Top