Monday May 06, 2024

НАТО: війна Росії проти України порушила мир в Європі

На позачерговому саміті НАТО лідери країн альянсу сконцентрувалися на обговоренні російського вторгнення та подальшого реагування на війну в Україні, надання військової та іншої допомоги. Але, як вже відомо, НАТО й досі не готове запровадити безпольотну зону над Україною – це вже підтвердив очільник Альянсу Єнс Столтенберг перед початком сьогоднішнього засідання лідерів країн НАТО. Ця позиція ґрунтується на тому, що НАТО намагається не вступити в пряму конфронтацію з РФ – адже безпольотна зона над Україною буде означає, що війська союзників мають масштабно атакувати системи ППО в Росії, Білорусі та Україні, а також мають бути готовими збивати російські літаки. Однак в контексті польської пропозиції щодо введення миротворчого контингенту Альянсу для мінімізації наслідків російського вторгнення в Україну, ситуація щодо запровадження безпольотної зони залишається остаточно невирішеною. Окрім цього, на сьогоднішньому саміті повноваження Столтенберга були пролонговані ще на один рік – як відомо, восени цього року закінчується термін його перебування на посаді генерального секретаря Альянсу.

Також союзники підкреслили, що українці надихнули світ героїчним опором в жорстокій завойовницькій війні Росії. НАТО й надалі посилюватиме підтримку України та вимагає негайно припинити війну та вивести російські війська з територій України. Також лідери країн НАТО наголосили на тому, що російська агресія Росії проти України є найбільшою загрозою євроатлантичній безпеці, а війна Росії проти України порушила мир в Європі і спричиняє величезні людські страждання та руйнування.

За підсумками зустрічі лідерів НАТО Президент США Джо Байден оголосив, що США вже прийняли рішення про надання Україні додаткової військової допомоги, яка включає в себе сучасні системи озброєння – як ми вже повідомляли, США виділяють $1 млрд на ці цілі.  Як зазначив Байден, США також вітають допомогу від інших союзників, яка вкрай важлива для України в її боротьбі за власну незалежність.

Back to Top