Monday Apr 29, 2024

Harpoon, що кардинально змінив ситуацію у Чорному морі

Данія планує до 2023 року збільшити фінансування сектору національної безпеки на необхідні 2% від ВВП, тобто до тієї суми, яка вимагається від всіх союзників по Північноатлантичному альянсу в рамках зобов’язань щодо витрат на оборону.  Також у міністерстві оборони країни повідомили, що протягом наступних 20-25 років військово-морські сили чекає масштабна модернізація та будівництво нових військових кораблів. На їх розробку та будівництву планується витратити понад  $5,5 млрд.

На думку міністра оборони країни Мортена Бодскова, з огляду на напад Росії на Україну та нову ситуацію з безпекою в Європі, як ніколи важливо, щоб Данія могла захистити себе.

До речі, щодо допомоги Україні – Данія разом з іншими союзниками по НАТО вносить суттєвий вклад в обороноспроможність української армії. Зокрема, саме Данія надала Україні протикорабельні ракети Harpoon, які кардинальним чином змінили ситуацію у Чорному морі.

Також у серпні Копенгаген оголосив про збільшення  фінансової допомоги Україні – черговий транш складає $114 млн.  Як зазначила прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен, союзники повинні  й надалі продовжувати надавати та збільшувати підтримку України. Це передбачає надання не лише сучасної зброї, а й підготовку українських військових, допомогу в розмінуванні територій , а також фінансову підтримку економіки України, яка потерпає від російської агресії. Загалом, загальна допомога, яку Данія надала Україні з 24 лютого, вже становить понад $417 млн.

Back to Top