Tuesday Apr 16, 2024

27-й та 28-й ЧЛЕНИ НАТО: 12 років тому Албанія та Хорватія приєднались до Альянсу

01 04

Весняна пора року стала для більшості держав-членів НАТО доленосною. Адже саме на весні у різні роки до військово-політичного союзу приєдналося найбільше країн та й сам Альянс був створений 4 квітня 1949 року.

Для майбутнього двох країн Східної Європи – Албанії та Хорватії визначальним став квітень 2009 року. Ці дві держави ще з далеких 1990-х років проводили активну роботу аби набути членства в НАТО.
Офіційне запрошення на вступ до Альянсу Республіка Албанія і Республіка Хорватія отримали 3 квітня 2008 року під час саміту НАТО в Бухаресті. В липні того ж року у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі відбулася церемонія підписання протоколів про вступ до альянсу Албанії і Хорватії, що відкрило для цих країн дорогу до повноцінного членства в НАТО.
Не минуло й року, і 1 квітня 2009 року Албанія та Хорватія офіційно стали членами НАТО. А вже 4 квітня 2009 року обидві країни взяли участь у своєму першому саміті НАТО у Страсбурзі і Кельні на правах повноправних членів Альянсу.
7 квітня 2009 року у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі у присутності прем’єр-міністра Албанії Салі Беріша та прем’єр-міністра Хорватії Іво Санадера відбулась церемонія урочистого підйому Державних прапорів нових членів Альянсу.
Для кожної з країн шлях до НАТО був своєрідним, але і Албанія, і Хорватія наполегливо працювали як на політичному, так і на військовому рівнях, проводили внутрішні реформи та впроваджували стандарти НАТО, що стало успішним результатом на шляху до повноправного членства в Альянсі.

 АЛБАНІЯ
Після вступу до НАТО, зусилля Албанії були зосереджені на перетворенні збройних сил у професійну армію, здатну розгортатися та взаємодіяти з військами інших членів Альянсу.
Албанія розширила свій внесок в операції Альянсу в Афганістані. Водночас Албанія збільшила свій внесок у місію КФОР під проводом НАТО в Косово та продовжує приділяти особливу увагу співпраці з Косовськими силами безпеки, а також політико-військовому процесу зміни ролі КФОР у Косово.

 ХОРВАТІЯ
Держава заявила про себе в Альянсі як про союзника, що бере активну участь в операціях НАТО. Хорватія робить вагомий внесок у збереження миру – країна присутня в Місії рішучої підтримки в Афганістані, Місії навчання та освіти в Іраці, має постійну присутність у СДК в Косово і зробила значний внесок у посилення присутності НАТО в Литві.
Хорватський уряд постійно збільшує асигнування на оборонний бюджет та наголошує, що це є важливим для зміцнення можливостей усіх союзників.

 

Back to Top