Tuesday Oct 22, 2024

НАТО на захисті світового порядку

З 2014 року позиція нашого стратегічного партнера США чітка та принципова — Вашингтон завжди буде союзником Києва в його боротьбі з російською агресією і кожен раз підкреслює свою безумовну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України

Крім цього, США є прихильником євроатлантичної інтеграції України і також підтримують прагнення країни стати повноправним членом Північноатлантичного альянсу. У Білому домі неодноразово підкреслювали, що союзники дотримуються консолідованої позиції щодо питання вступу України, яка полягає в тому, що наша країна обов’язково приєднається до НАТО.

Непохитна підтримка України

Як відомо, під час візиту Президента України Володимира Зеленського до США було підписано угоду про стратегічні засади оборонного партнерства — документ відкриває перед Україною наступний етап до просування в НАТО, оскільки передбачає більш глибокий і тісний контакт із США в оборонному секторі.
У рамковій угоді про оборонне партнерство, яку підписали міністри оборони України і США в Пентагоні, окреслено шляхи просування спільних двосторонніх пріоритетів для подолання викликів у сфері безпеки.
В ній підтверджено непохитну підтримку США суверенітету та територіальної цілісності України, засудження російської окупації Криму й агресії на сході України. Угода чітко визначає подальші кроки взаємодії для підвищення військового потенціалу та готовності України до збереження своєї територіальної цілісності, прогресу на шляху до НАТО та сприяння регіональній безпеці.
У спільному документі підтверджено сталу підтримку США щодо права України визначати свій майбутній зовнішньополітичний курс, який повинен бути незалежним від зовнішніх впливів, в першу чергу щодо прагнення країни до вступу в НАТО.
Про те, що США підтримуватимуть оборонну реформу в Україні до досягнення нею критеріїв членства в НАТО, свідчать результати жовтневого візиту до Києва міністра оборони США Ллойда Остіна, який підтримав прагнення країни щодо інтеграції України у євроатлантичні структури. Він заявив, що «жодна третя країна не має права вето на вступ України в НАТО». Міністр Остін також закликав владу Російської Федерації припинити війну на Донбасі і зупинити кібератаки проти союзників і партнерів. США засуджують окупацію Криму і закликають Росію зупинити дестабілізацію дій в Чорному морі і вздовж кордонів України.
Ллойд Остін наголосив, що підтримка США українського суверенітету є непохитною, і США продовжуватимуть працювати разом для того, щоб Україна могла себе захистити. Сторони також детально обговорили зміцнення партнерства в Чорноморському регіоні, щоб протистояти агресивним діям РФ.
США також висловили готовність підтримувати своїх союзників — Україну, Грузію, Румунію, Болгарію — щоб стримати російську агресію в Чорноморському регіоні, та окреслили важливість партнерства та союзництва, щоб стримати російську агресію. та окреслили важливість партнерства та союзництва.
Україна протягом вересня-жовтня отримала декілька партій додаткової військової допомоги від США — боєприпаси, протитанкове та високоточне озброєння загальною вартістю $60 млн. Ця додаткова допомога, окрім раніше погоджених $250 млн на 2021 рік, була погоджена під час візиту Президента В. Зеленського до США і майже відразу надійшла до України.
До речі, з 2014 року — після початку російської агресії військова допомога від США є суттєвою підмогою для України. Загалом за ці роки, коли Україна протистоїть РФ та захищає власну незалежність, обсяги американської військової допомоги перевищили $2,5 млрд.

Що вирішили в Брюсселі

Дійсно, європейське турне американського міністра оборони Ллойда Остіна до Грузії, України та Румунії, яке відбулось напередодні саміту глав оборонних відомств країн НАТО, засвідчило, що Білий дім уважно вивчає ситуацію у Чорноморському регіоні та пильно слідкує за діями не лише Росії, але й іншого геополітичного суперника — Китаю.
І це було одним з лейтмотивів зустрічі натовських міністрів оборони у Брюсселі 21-22 жовтня — союзники детально обговорили стосунки з РФ та КНР. Окрім цього, увага приділялася питанням боротьби НАТО з тероризмом, зміцнення оборони в космосі, потенціалу у сфері ядерного стримування та іншим безпековим аспектам.
Раніше в американській пресі було поширено інформацію, що ще у квітні 2021 року США висловили необхідність модернізувати ядерні сили стримування через зростаючий ядерний потенціал Росії, а також Китаю. Стало відомо, що Китай будує понад 200 шахт для балістичних ракет з ядерними боєголовками. У жовтні Китай здійснив таємне випробування гіперзвукової ракети, що здатна нести ядерний заряд.
І саме в жовтні країни НАТО провели навчання STEADFAST NOON щодо захисту країн Альянсу з використанням ядерної зброї. Навчання включали у себе тренувальні польоти на винищувачах, оснащених ядерною зброєю, також на звичайних бойових літаках, та розвідувальній авіації. В НАТО відзначили, що ці навчання були пов’язані «з урахуванням погіршення обстановки з безпекою в Європі», і необхідністю зараз створити надійний і єдиний ядерний альянс.

В «ногу» з новітніми технологіями

НАТО вважає своїм завданням не лише підтримання військової присутності в районі Чорного моря, але і можливість перекидати туди, якщо це буде потрібно, додаткові сили. Міністри оборони НАТО погодилися, що Альянс повинен докласти зусиль до того, щоб не втратити перевагу в технологіях над потенційними противниками. Для цього Альянсу потрібно «більше сил високої боєготовності» з використанням новітніх технологій.
17 країн Альянсу підписали угоду про заснування Інноваційного фонду НАТО із статутним капіталом близько €1 млрд.
НАТО зі стурбованістю зазначає «зростаючу загрозу від російських ракетних систем», тому було схвалено «збалансований пакет політичних і військових заходів для відповіді» на них.
А військово-повітряне командування держав-членів НАТО після завершення модернізації і сертифікації ввело в режим повномасштабного використання військовий аеродром Лієлварде в Латвії. Авіабаза, яка розташована на південний схід від Риги, створена ще в 1970 році і була однією з найбільших у Прибалтиці. Зараз вона здатна приймати літаки в будь-який час доби і за будь-яких погодних умов. Винищувачі НАТО, які здійснюють патрулювання в регіоні Балтики, зможуть використовувати аеродром як додатковий злітно-посадковий майданчик у разі неможливості використання авіабаз Емарі в Естонії і Шяуляй в Литві.
Найближчим часом на латвійський аеродром вже планують прибути датські винищувачі F-16 для здійснення на ротаційній основі натівського патрулювання в балтійському регіоні. У НАТО наголосили, що авіабаза Лієлварде в Латвії матиме велике значення для передового розміщення сил Альянсу на його східному фланзі. На авіабазі крім винищувачів будуть також розміщуватися військово-транспортні літаки і безпілотні літальні апарати дальньої дії.

Повне «замороження» відносин

Спеціальний представник генерального секретаря НАТО у країнах Південного Кавказу і Центральної Азії Х.Коломина вважає, що Росія своїми діями створює загрозу збереженню стабільності в регіоні. У цьому регіоні Росія часто використовує загрозу застосування сили та створює небезпеку щодо збереження стабільності в Грузії, Україні й Молдові.
У зв’язку з цим країни НАТО змушені посилювати політику стримування і оборону у відповідь на агресивні дії Росії. При цьому Альянс залишається відкритим для діалогу.
Тим часом, Президент РФ В. Путін заявив, що фактична військова присутність НАТО в Україні становить реальну загрозу для Росії. Очільник Кремля також заявив, що висловлювання міністра оборони США Ллойда Остіна під час його візиту до Києва можна розглядати як відкриття для України дверей до НАТО.

А великий міжнародний резонанс викликала заява міністра закордонних справ РФ С. Лаврова про те, що РФ тимчасово призупиняє роботу свого постійного представництва при НАТО, припиняє діяльність Інформаційного бюро Альянсу в Москві, а з 1 листопада 2021 року відкликає акредитацію співробітників військової місії зв’язку НАТО у відповідь на рішення Північноатлантичного альянсу про відкликання акредитації у восьми співробітників Росії, мотивоване тим, що вони є незаявленими співробітниками російської розвідки.
На думку експертів, це рішення Росії не стало потрясінням для Альянсу і в цілому для європейської безпеки. До того ж слова глави МЗС РФ С. Лаврова про те, що «НАТО не зацікавлено ні в якій спільній роботі», вони вважають «притаманним Росії глузуванням». НАТО не зацікавлено у «співпраці» з країною, яка шляхом насильства перекроює карту Європи і втручається в політику європейських країн за допомогою кібератак». Тому не випадково НАТО вважає агресивні дії Росії (поряд з тероризмом) одним із головних викликів.

Політологи висловлюють занепокоєння щодо ескалації відносин між НАТО і РФ, оскільки саме тоді, коли ці стосунки знаходяться у стані занепаду, важливу роль відіграє можливість підтримання контактів без зайвих ускладнень. Росія, навпаки, навмисно і осмислено ці контакти розірвала.
Німецькі інформаційні джерела, коментуючи рішення Росії призупинити роботу свого представництва при штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, закликають політиків, які формують новий уряд Німеччини, визначитися із загальною позицією по відношенню до РФ, називаючи кроки Росії тільки провісником того, чого насправді Заходу слід очікувати від російського керівництва вже найближчим часом. Президент РФ В. Путін вдало для себе використовує небезпечний вакуум влади на Заході, щоб «пограти з вогнем».
За цим кроком стоїть подвійна мета: представити політику Росії на Заході в більш сприятливому світлі і домогтися політичних вигод. Намагання Заходу змусити РФ виконувати зобов’язання в рамках членства в Раді Європи відходять на другий план. Поки Захід вирішує власні проблеми, Росія продовжуватиме вишукувати вигідні для себе шляхи впливу.
Експерти Вільнюського інституту політичного аналізу вважають, що РФ намагається шантажувати Захід, розірвавши відносини з НАТО. Цей розрив дипломатичних відносин з НАТО є інструментом російської політики шантажу, спрямованої на створення атмосфери страху на Заході і примусу до поступок.

Градус напруги у взаєминах Росії і Заходу вже досяг тієї позначки, коли крім військового протистояння особливо маневрувати нікуди. Такими діями, після безрезультатного для РФ візиту Нуланд в Москву, Кремль намагається створювати атмосферу уявного руйнування світового порядку і думку, що Заходу нібито потрібно зробити поступки Росії.

Павло Сидорчук

Back to Top