Tuesday Oct 22, 2024

Спільна мета України та НАТО: розбудова спроможностей сектору оборони України та Альянсу

Вдосконалення процесу професійної підготовки військових фахівців є одним з головних напрямків професіоналізації  військової освіти та у довгостроковій  перспективі це стане невід’ємною частиною повоєнної відбудови та відповідних реформ. Тому НАТО неодноразово наголошувало, що буде підтримувати та сприяти зусиллям України саме у питаннях якісної підготовки досвідчених військових фахівців. Висновки, які робляться протягом всього часу повномасштабного російського вторгнення, свідчать про необхідність постійного удосконалення  якості професійної підготовки офіцерів і військових фахівців. При цьому в обов’язковому порядку повинні враховуватися зміни принципів і способів збройної боротьби та загальні тенденції розвитку системи національної та міжнародної безпеки.

Загалом, більш глибинна професіоналізація підготовки військових фахівців, запровадження інноваційних підходів для більш якісної реалізації цього процесу можна вважати одним з важелів втілення в життя стратегічного курсу України на повноправне членство в Північноатлантичному альянсі. Адже достатня кількість компетентних військових фахівців має стратегічне значення для забезпечення національної безпеки, а також підвищенню оперативної сумісності зі збройними силами країн НАТО.

Тому ще у лютому 2024 року Рада Україна-НАТО ухвалила рішення про створення унікальної інституції – спільного українсько-натовського Центру з аналізу, підготовки та освіти. Тоді на етапі імплементації цього амбітного проекту було наголошено, що він повинен стати додатковим структурним елементом для повної інтеграції України до НАТО. Також Польща, яка є членом Північноатлантичного альянсу ще з 1999 року запропонувала свою територію для розташування самого Центру та іншої необхідної інфраструктури. Також треба нагадати, що остаточне офіційне рішення про створення JATEC було затверджено союзниками на саміті НАТО у Вашингтоні у липні 2024 року.

І ось вже тиждень у польському Бидгощі працює Спільний центр НАТО-Україна з аналізу, підготовки та освіти (JATEC). Він став першою спільною інституцією Північноатлантичного альянсу та України, головна мета діяльності якої полягає у посиленні спроможностей Сил оборони та прискорення вступу до Альянсу. Також акцент робиться на , підвищення якості освіти, нарощення аналітичної складової та підготовки особового складу.

Під час першої зустрічі в рамках початку роботи JATEC Україна та НАТО окреслили основні завдання, структуру, ролі та функції керівного складу Центру. Також сторони наголосили на необхідності якнайшвидшого запуску проєктів в рамках діяльності JATEC. Зокрема українська сторона передала перелік із 70 проєктів для спільної роботи і запропонувала, які з них мають стати пріоритетними.

Робота JATEC має на меті досягнення взаємосумісності безпекових і оборонних інституцій України з відповідними інституціями Альянсу, підвищення якості освіти, нарощення аналітичної складової та підготовки особового складу. Також наші партнери вважають, що відкриття Спільного центру з НАТО – реальний крок до інтеграції України в структуру Альянсу.

Спільний центр з НАТО допоможе Україні не лише впроваджувати процедури, підходи та стандарти, а й ділитися власним досвідом. Дійсно, одним з важливіших напрямків роботи Центру необхідно вважати саме діяльність щодо узагальнення та впровадження досвіду війни, яку веде Російська Федерація проти України, а також підвищення оперативної сумісності України з НАТО.

Отже, у НАТО й України з’явилася ще одна додаткова діюча платформа для постійного діалогу, обміну знаннями та спільного пошуку рішень, які допомагають Україні рухатися до повноцінного членства в Північноатлантичному альянсі.

Back to Top