Saturday Sep 21, 2024

Підтримка НАТО України під час російсько-української війни

Від початку повномасштабного російського вторгнення НАТО не лише рішучим чином засудило війну Росії проти України, а й наголосило, що агресія Кремля є найбільшою загрозою безпеці всього демократичного світу. Альянс протягом всього часу від  лютого 2022 року продовжує постійно закликати Росію негайно припинити бойові дії, повністю вивести російські війська з України та шукати мирні дипломатичні рішення.

Загалом відповідь НАТО на російську агресію та підтримка України є одним з головних пріоритетів Альянсу на сучасному етапі. Якщо згадати кінець лютого – початок березня 2022 року, то треба наголосити, що союзники протягом перших тижнів провели три надзвичайно важливих політичних заходи. По-перше, це зустрічі міністрів оборони та міністрів закордонних справ, які відбулися за участю партнера Альянсу – України. А по-друге, позачерговий саміт НАТО, на якому лідери Північноатлантичного альянсу назвали війну Росії проти України «найсерйознішою загрозою для євроатлантичної безпеки за останні десятиліття» та підтвердили свою рішучість у протидії спробам Росії зруйнувати основи міжнародної безпеки і стабільності. І треба зазначити, що російська агресія проти України стала для НАТО не тільки великим і серйозним викликом, але також надала імпульс для посилення взаємодії з нашою країною. З перших днів агресії Україна має з боку НАТО повну політичну підтримку й отримує ефективну військову та іншу допомогу.

Так, протягом двох повних років війни – від лютого 2022 року до лютого 2024-го Україна отримала від країн НАТО та інших партнерів Північноатлантичного альянсу загальну допомогу в розмірі майже $180 млрд. Понад 100 млрд становить безпосередній загальний внесок з боку всіх союзників по НАТО. Також окремо треба нагадати, що весною цього року США після тривалих політичних суперечок на рівні Конгресу та Сенату нарешті затвердили майже 61 млрд військової та іншої допомоги Україні на 2024 рік.

Окрім цього, під час останнього саміту у Вашингтоні союзники погодили військову допомогу Україні в розмірі понад $43 млрд. Також лідери країн НАТО оголосили про нові значні заходи підтримки України, які дадуть змогу наблизити країну до НАТО і водночас посилити здатність захищатися від російської агресії тепер та в майбутньому. Союзники започаткували Програму НАТО з надання допомоги і тренувань Україні в галузі безпеки (NSATU). Ця програма координуватиме роботу з надання обладнання, тренувань і розвитку сил на підтримку України на шляху до повної оперативної сумісності з НАТО.

За словами Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, протягом всього цього часу союзники надавали та продовжують надавати безпрецедентний рівень військової підтримки, постачали артилерійські боєприпаси, танки та бойові машини, надсучасні засоби ППО, гелікоптери та інші системи озброєння. У 2023 році вперше союзники по НАТО надіслали в Україну ракети дальнього радіусу дії – британські Storm Shadow та французькі SCALP. Союзники також вже надали нам бойові літаки F-16 і створили коаліції держав з надання Україні ключових спроможностей, зокрема, у сфері протиповітряної оборони, артилерії та дронів.

При цьому треба відзначити, що ця допомога від країн НАТО має підтримку з боку переважної більшості громадян країн-союзниць – як підкреслює очільник Альянсу Єнс Столтенберг «громадяни країн НАТО виявляють потужну солідарність з українцями». І така громадська думка дуже важлива, адже  саме союзники по НАТО надають 99% від усієї військової допомоги для України. І Альянс планує й надалі збільшувати всю необхідну допомогу Україні для посилення її спроможностей у відбитті російської навали. Як підкреслюють у Брюсселі, забезпечення української армії сучасною технікою та боєприпасами життєво важливо для здатності України продовжувати ефективну боротьбу проти агресора.

Дійсно, російсько-українська війна, що розпочалася у 2014 році з анексії Криму, стала серйозним викликом для міжнародної спільноти та регіональної безпеки. Але в умовах агресії з боку Росії Україна знайшла потужну підтримку у своїх західних партнерів, і в першу чергу – з боку НАТО.

Саме підтримка країн Північноатлантичного альянсу, починаючи з 2014 року, коли Кремль розв’язав гібридну війну на сході України та окупував Крим, а особливо від початку повномасштабного російського вторгнення, відіграє критично важливу роль у зміцненні нашої обороноздатності та захисті суверенітету. Тож тезисно окреслимо головні напрямки цієї потужної допомоги з боку наших західних партнерів – країн Північноатлантичного альянсу та безпосередньо НАТО.

 

Військова допомога

Одним з ключових аспектів підтримки НАТО України є надання військової допомоги. Це включає два найголовніших напрямку, як постачання військової техніки та озброєння, а також підготовку українських військових.

Постачання озброєння: НАТО та окремі країни-члени Альянсу надають Україні сучасні оборонні системи, включаючи системи ППО та літаки, бронетехніку й інше озброєння. Ця допомога суттєво підвищила обороноздатність українських збройних сил.

Військові навчання: інструктори з країн НАТО з 2014 року інтенсивно та постійно тренують і навчають українських військових. Такі навчання спрямовані не лише на підвищення професійного рівня, вивчення новітніх тактик та стратегій, а також на покращення взаємодії та взаємосумісності з союзниками.

 

Технічна та логістична підтримка

Окрім безпосередньої військової допомоги, НАТО надає Україні значну технічну та логістичну підтримку. Окремо треба визначити таку сферу, як обмін розвідувальною інформацією з НАТО. Це допомагає Україні краще розуміти дії та плани противника, що дозволяє ефективніше планувати оборонні операції.

А іншим важливим напрямком є підтримка України з боку союзників по НАТО у сфері кібербезпеки. Ця сфера співпраці є надзвичайно важливою, оскільки кібератаки стали невід’ємною частиною сучасних конфліктів. НАТО допомагає зміцнювати кіберзахист критично важливої інфраструктури України.

 

Гуманітарна допомога

Війна спричинила гуманітарну кризу, яка торкнулася мільйонів людей. НАТО та країни-члени Альянсу надають гуманітарну допомогу, що насамперед включає постачання медичного обладнання, медикаментів та засобів першої необхідності для цивільного населення та поранених військових. Важливою є підтримка біженців – НАТО підтримує зусилля міжнародних організацій щодо надання допомоги внутрішньо переміщеним особам та біженцям.

 

Політична підтримка

Політична підтримка з боку НАТО є важливим фактором у міжнародній дипломатії.

Санкції проти Росії – країни-члени НАТО підтримують економічні санкції проти Росії, які мають на меті послабити її здатність вести агресивну політику.

Наступний важливий напрямок – це дипломатичні зусилля, які докладають країни Альянсу. НАТО активно підтримує та розвіває дипломатичні зусилля з метою мирного врегулювання конфлікту та забезпечення територіальної цілісності України.

 

Партнерство з розширеними можливостями

В умовах російської агресії, необхідно згадати, що ще у червні 2020 року Україна отримала статус партнера з розширеними можливостями НАТО. Тим самим Україна увійшла до кола найближчих партнерів НАТО, серед яких були такі країни, як Швеція та Фінляндія – й вони на сьогодні вже є повноправними членами Північноатлантичного альянсу.

Надання статусу партнера розширених можливостей наочно свідчило про те, що НАТО високо цінує значний внесок України в діяльність Альянсу. Також Партнерство з розширеними можливостями надало змогу Україні поглибили перед російським вторгненням військово-промислову співпрацю з країнами Альянсу та співробітництво з підтримки безпеки в акваторії Чорного моря. Це вагомою мірою сприяло спроможності української армії протистояти агресору, особливо на початковому етапі російського повномасштабного вторгнення.

Підсумовуючи, треба наголосити, що підтримка НАТО України є на сьогодні багатогранною та стратегічно важливою. Військова, технічна, гуманітарна та політична допомога Альянсу допомагає Україні протистояти агресії, зміцнювати свої оборонні спроможності та захищати суверенітет.

Back to Top